niedziela, 5 czerwca 2016

Tarta ze szpinakiem i jajkami


Ostatnio na blogu zrobiło się bardzo słodko...królują ciasta, ciasteczka, słodkie bułeczki...
Zapewniam Was jednak, że nie samymi słodkościami się żywimy, jadamy również obiady...:-)
A choćby taką wiosenną tartę ze szpinakiem i jajkami :-)



Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Składniki na ciasto zagnieść (jeśli nie chce się wystarczająco kleić dodać 2 łyżki zimnej wody). 
Z ciasta uformować kulę, którą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty, o średnicy 26 cm, nakłuć widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać szpinak, posiekany czosnek i smażyć 3 minuty. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć na ciasto.
Jajka roztrzepać ze śmietaną,doprawić solą i pieprzem-zalać szpinak.
Na wierzchu tarty ułożyć pokrojone w plastry jajka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 210 stopni C. Po 5 minutach zmniejszyć temp. do 190 stopni C i piec przez około 40 minut, aż wierzch się przyrumieni. 
Tartę podawać lekko przestudzoną.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Lawendowy dom.




7 komentarzy:

  1. Wow pięknie wygląda <3 A połączenie szpinaku i jajek często sobie w naleśnikach serwuję, cudownie musi smakować ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł i smakowita tarta. Nie pomyślałabym, aby dodać do farszu jajko w taki sposób.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis!!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy wytrawnej tarty nie robiłyśmy ale tą bardzo byśmy chciały spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Już nie mam czego robić z jajkami :)

    OdpowiedzUsuń