poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Chleb oliwkowy


Dziś mam coś dla wielbicieli smaków śródziemnomorskich i domowego pieczywa...
Chleb oliwkowy według przepisu Elizy Mórawskiej pochodzącego z jej książki "O chlebie".

Składniki:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 8 łyżek bardzo aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki pokrojonych oliwek 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
Dodatkowo:
  • pestki słonecznika lub trochę mąki (do posypania chleba)



Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać w misce i przełożyć do, wysmarowanej olejem i wysypanej mąką, keksówki. Przykryć ją ściereczką i zostawić na 3-6 godzin w temperaturze pokojowej, czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia i aktywności zakwasu.
Wyrośnięty chleb posypać mąką lub pestkami dyni.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C i wstawić do niego chleb. Ścianki piekarnika spryskać wodą.
Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 30-40 minut, wierzch chleba powinien być złotobrązowy. 
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Chlebek prezentuje się rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy chlebuś zawsze wygląda cudnie ale oliwki to nie nasze smaki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie jestem wielbicielką oliwek ale w tym chlebku nie są one mocno wyczuwalne:-)

      Usuń
  3. Piękne ujęcia, domowy chlebek zawsze najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oliwek nie lubię, ale chlebek bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłem ostatnio bardzo podobny z oliwkami i suszonymi pomidorami, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszny ten chlebek. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za smakiem oliwek, ale chlebek wydaje się bardzo ciekawy i smaczny. :)

    OdpowiedzUsuń