sobota, 20 sierpnia 2016

Chleb tostowy


Dziś przepis na chleb tostowy bez spulchniaczy, ulepszaczy i utrwalaczy..., który w przeciwieństwie do tego kupionego w sklepie, nie ma daty przydatności do spożycia przekraczającej dwa miesiące...i to jest właśnie jego największa zaleta :-)




Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml mleka
  • 40 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • płatki soli (do posypania chleba)

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać do nich cukier, wodę, mleko, masło i sól-wymieszać.
Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (powinno być miękkie i elastyczne). 
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, na około 40 minut, do wyrośnięcia.
Keksówkę wysmarować oliwą i oprószyć bułką tartą lub otrębami, przełożyć do niej ciasto i posypać, jego wierzch, płatkami soli-odstawić jeszcze na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C, na jego dnie ustawić miseczkę z kostkami lodu.
Chleb piec przez 30-35 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis na chleb tostowy pochodzi z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.



6 komentarzy:

  1. Jak byłyśmy dziećmi i zajadałyśmy się takim chlebem to nawet nam do głowy nie przyszło żeby poprosić mamę aby nam taki zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie piekłam chleba tostowego. Wersja znacznie zdrowsza i na pewno smaczniejsza aniżeli te kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam kiedyś piec tostowy i jakoś mi to umknęło, ale trzeba to nadrobić bo wygląda cudownie i o niebo lepiej od sklepowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać, że puszysty. Świetnie sie upiekł ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takim chlebem zjadłabym każdy tost- bo kiedy czytam składniki tego sklepowego ... oczom nie wierzę ile chemii w nim jest!!! I nie wiem kto zezwolił sprzedaż tego czegoś dla ludzi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki domowy chlebek tostowy, to chętnie bym zjadła. Widać, że jest puszysty :)

    OdpowiedzUsuń