wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciastka francuskie z twarogiem i malinami


Łatwe do przygotowania ciastka na bazie gotowego ciasta francuskiego... z tym co akurat w lodówce i na ogrodzie...;-)

Składniki:
(na 8 sztuk)
  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego (300 g)
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżeczki przyprawy do sernika (lub ziarenka z 1/2 laski wanilii i 1 łyżeczka skórki startej z cytryny)
  • 2 jajka
  • kilka malin
  • 3 łyżki cukru pudru (+do posypania gotowych ciastek)

Ser utrzeć z 1 jajkiem, cukrem pudrem i przyprawą do sernika na gładką masę.
Ciasto francuskie podzielić na 8 równych kwadratów. Na każdym z nich położyć 1 łyżkę masy serowej i kilka malin.
Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, złożyć na pół i mocno skleić.
Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym jajkiem.
Piec przez 20 minut w temp. 220 stopni C.
Przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. fajny szybki przepis - w sam raz gdy nagle pojawią się goście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak byłyśmy małe to zawsze rzucałyśmy się w cukierni na francuskie z serem albo budyniem :D
    Domową wersję bardzo byśmy chciały spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak one smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciastka francuskie z twarożkiem lub budyniem to i ja lubiłam zawsze :) Domowa wersja musi być niebiańska :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają idealnie!
    pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twarożek + maliny to połączenie idealne, zwłaszcza w ciasteczkach które można wykonać w kilka minut, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń