wtorek, 30 sierpnia 2016

Pszenno-orkiszowe bułki z rozmarynem i solą morską


Miękkie pszenno-orkiszowe bułki na drożdżach, które ze względu na dodatek rozmarynu i soli morskiej najlepiej smakują w towarzystwie różnego rodzaju wytrawnych dodatków...:-)




Składniki:
(na 16-18 średniej wielkości bułeczek)

Zaczyn:
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g wody (w temp. pokojowej)
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w naczyniu, które przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie dodać:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g wody
  • 60 g mleka w proszku
Dodatkowo:
  • 40 g roztopionego, przestudzonego masła (do posmarowania bułek)
  • świeży, posiekany rozmaryn
  • sól morska

Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto nie powinno się kleić. Przykryć je folią spożywczą i odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Dwie formy (ja użyłam tortownicy o śr. 26 cm i kwadratowej formy o wymiarze 24 cm) wysmarować masłem. 
Ciasto podzielić na kawałki (16-18 szt.), uformować z nich bułeczki, które obtoczyć w roztopionym maśle. 
Bułeczki ułożyć w formach, w około 1,5 cm odstępach, posypać je solą i posiekanym rozmarynem.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piec w temp. 180 stopni C przez 30-40 minut.
Smacznego!
Przepis na bułeczki pochodzi z tego bloga.



15 komentarzy:

  1. Bedą idealne na śniadanko:)
    pozdrawiam bardzo cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi dodatkami bardzo by mi odpowiadały 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszniutkie :-) Zapisuję przepis :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten rozmaryn ! Bułeczki musiały mieć przepiękny aromat :) W samraz na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą fajnie pachnieć :)
    Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą fajnie pachnieć :)
    Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozmaryn jest wspaniałym dodatkiem do nich- jak dla mnie jadłabym bez niczego. Wystarczą one same :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam pieczywo z rozmarynem, cudowny smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musiały super smakować :-)

    OdpowiedzUsuń