poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Szybkie, ucierane ciasto z agrestem


Jeśli uda Wam się gdzieś jeszcze kupić agrest, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu...
Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne :-)



Składniki:
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 500 g (odszypułkowanego i umytego) agrestu
  • 3 łyżki brązowego cukru (do posypania ciasta przed pieczeniem)


Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać ze skórką otartą z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim (miksując po każdym dodaniu).
Do masy maślanej wsypać sypkie składniki i całość wymieszać szpatułką.
Kwadratową formę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto (jest bardzo gęste) i wyrównać. Wierzch ciasta posypać bułką tartą i ułożyć na nim owoce (ciasno, jeden obok drugiego, lekko wciskając je w ciasto).
Owoce posypać brązowym cukrem.
Piec przez około 60 minut (lub trochę dłużej, do "suchego patyczka") w temp. 160 stopni C.
Upieczone, wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na to ciasto (po moich małych zmianach) pochodzi z książki "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej.


6 komentarzy:

  1. Szybki przepis i pyszne ciasto, to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, chętnie bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasto i ładne zdjęcia, tymbardziej, że często brakuje inspiracji co zrobić z nadwyżkami agrestu

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze uwielbiamy jak te owoce się tak fajnie zapiecze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszniutkie :-) Poproszę kawałek po kolacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie ciasta. Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń