wtorek, 27 września 2016

Crostata ze śliwkami i cynamonem



Smakuje tak jak wygląda... wygląda tak jak smakuje... czyli FANTASTYCZNIE!
Koniecznie musicie ją upiec! :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 50 g cukru
  • 120 g masła
Farsz:
  • 8 śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od tego jak duże są owoce).
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią, rozwałkowane w okrąg, ciasto.  
Ciasto posypać bułką tartą, na jego środku ułożyć śliwki, a brzegi zawinąć, tworząc miseczkę.
Piec przez 25 minut w temp. 180 stopni C.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi z książki "Przepisy na cztery pory roku" Zosi Cudny.




6 komentarzy:

  1. Idealne ciasto na tą porę roku do pysznej kawki bądź herbaty:)
    cieplutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pewna, że smakuje tak jak wygląda! Czyli cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku ani razu nie zapiekłyśmy śliwek!!! Normalnie jakoś tak dziwnie czas nam uciekł :( Ale to pycha wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho na jesienna porę :)

    OdpowiedzUsuń