czwartek, 22 września 2016

Jogurtowe ciasto ze śliwkami


Teraz, kiedy jesień kusi nas bogactwem owoców, mogłabym piec to ciasto przynajmniej raz w tygodniu... Uwielbiam je za smak i prostotę wykonania :-)




Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny i otarta z niej skórka
  • 600-700 g śliwek (przepołowionych i pozbawionych pestek)
  • cukier puder (do oprószenia upieczonego ciasta)

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
W dużej misce wymieszać (trzepaczką) olej, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny. Następnie dodać jogurt i ponownie wymieszać.
Mąkę przesiać z sodą i dodać do mokrych składników-wymieszać.
Blachę o wymiarach 26x36 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać jego wierzch i ułożyć na nim owoce.
Piec w temp. 160 stopni C przez 50-60 minut (do "suchego patyczka").
Po upieczeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na to ciasto pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".


6 komentarzy: