piątek, 30 września 2016

Muffiny z gruszkami i imbirem


Dziś mam dla Was przepis na małe babeczki o baaardzo jesiennym charakterze...
Te muffiny z gruszkami, imbirem i cukrową posypką znikają z patery w oka mgnieniu...i wcale się temu nie dziwię, bo są pyszne :-)



Składniki:
(na 14 sztuk)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 75 g jasnego brązowego cukru (+do posypania)
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 140 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 300 g gruszek (obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy, imbir. W drugim składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, kwaśną śmietanę i miód.
Następnie zawartość misek połączyć razem, krótko wymieszać. Dodać gruszki i wymieszać ponownie.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem (do 2/3 wysokości). Każdą muffinę, przed pieczeniem, posypać brązowym cukrem (po pół łyżeczki).
Piec w temp. 200 stopni C przez 20-25 minut.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis na muffiny pochodzi z tego bloga.



5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne babeczki i jak pięknie podane! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszki toleruję tylko w takich smakowitych deserach;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smakowite pięterka muffinek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha. Też dziś piekłam, tylko że czekoladowe:)
    pięknego weekendu!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż pachną taką słodką jesienią <3 Fantastyczne :D

    OdpowiedzUsuń