sobota, 3 września 2016

Muffiny ze śliwkami


W ten pierwszy, piękny, wrześniowy weekend upiekłam pyszne muffiny ze śliwkami...:-)
Zapraszam, częstujcie się...;-)



Składniki:
(na 12-14 sztuk)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 5 dużych śliwek
  • 1/4 szkl. brązowego cukru (do posypania muffinek przed pieczeniem)


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w niewielkie kawałki.
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mokre: olej, roztrzepane jajka i śmietanę.
Zawartość misek połączyć i wymieszać, na końcu dodać śliwki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (można też użyć takich sztywnych,kartonowych papilotek, jak ja, wtedy forma do muffinek nie będzie potrzebna) i napełnić je ciastem, do 3/4 wysokości.
Muffiny z wierzchu posypać brązowym cukrem.
Piec przez około 25 minut w temp. 190 stopni C.
Po upieczeniu babeczki studzić na kratce.
Smacznego!
Przepis na muffiny ze śliwkami pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".


6 komentarzy:

  1. Częstuję się, wyglądają przepysznie!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz będzie szał ślikwkowych i dyniowych wypieków :D Uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Jesień to zdecydowanie moja ulubiona pora roku w kuchni :-)

      Usuń
  3. Muffinki to jedne z moich ulubionych domowych przekąsek w ciągu dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam je w planach, mam nadzieję, że zdążę je zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń