sobota, 10 września 2016

Puszysta szarlotka


Dziś szarlotka w swej najprostszej odsłonie...


Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru pudru (+do posypania upieczonej szarlotki)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki oliwy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g jabłek

Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry.
Masło rozpuścić, przestudzić i połączyć z olejem-odstawić.
W osobnym naczyniu zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym, gdy masa będzie jasna i puszysta stopniowo wsypywać obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, (miksować na bardzo wolnych obrotach). 
Dodać skórkę z cytryny i tłuszcz, wymieszać na gładką masę. 
Na końcu wrzucić do ciasta jabłka i całość wymieszać łyżką.
Tortownicę o średnicy 20-24 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i przelać do niej ciasto.
Piec przez około 50 minut w temp. 180 stopni C (stopień wypieczenia ciasta koniecznie sprawdzić patyczkiem-patyczek musi być suchy).
Po upieczeniu szarlotkę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z jabłkami! Choć ja zawsze szarlotką nazywam te kruche;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie jadłam! Muszę koniecznie wypróbować. Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje ciasto pokazuje, że w prostocie tkwi siła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj jadłyśmy już szarlotkę ale patrząc na tą czujemy, że zjadłybyśmy tego ciasta jeszcze więcej <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione jesienne ciasto.
    Pozdrawiam i życzę miłego nowego tygodnia!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to zaczęła się jesień szarlotkami😀

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszła ci przepiękna, wręcz książkowa szarlotka, na pewno jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie i na pewno pięknie pachnie cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń