piątek, 16 września 2016

Tarta z porem i pieczarkami


Pachnące masłem kruche ciasto, nadzienie z dwóch zaledwie, doskonale się ze sobą komponujących, składników i sos beszamelowy z odrobiną żółtego sera...
Wszystko to w jednej tarcie smakuje naprawdę znakomicie :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 30 ml zimnej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Farsz:
  • 2 duże pory (ich jasna część)
  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 100 g żółtego sera (startego na tarce o małych oczkach)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut.
Po tym czasie wykleić ciastem, wysmarowaną masłem i wysypaną mąką, formę do tarty o średnicy 26-30 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć (np. grochem) i podpiec przez 15 minut w temp. 200 stopni C, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. 
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
Pory pokroić w półplasterki, zalać wrzątkiem i po 2 minutach odcedzić na sicie. Dodać je do pieczarek i dusić razem do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz przełożyć na podpieczony spód.
Przygotować sos:w garnku o grubym dnie zasmażyć masło z mąką i stopniowo (cały czas mieszając) wlewać mleko. Gdy sos zgęstnieje zestawić go z ognia i lekko przestudzić, następnie dodać ser i całość doprawić: solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotowy sos wylać równomiernie na tartę. Posypać natką pietruszki.
Tak przygotowaną tartę piec przez 30 minut w temp. 200 stopni C.
Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Robiłam do tej pory tylko jeden rodzaj tarty (z pieczarkami i serem camembert) i wyszła rewelacyjna, więc może i na tę się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tarty na słono. To pyszny pomysł na obiad !

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja tarta wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak pysznie! zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka wytrawna tarta na pewno smakuje obłędnie, ja zwykle robię na słodko ale może pora to zmienić ;) ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wytrawna tarta jeszcze przed nami ale na pewno niedługo zrobimy :D

    OdpowiedzUsuń