wtorek, 6 września 2016

Tartaletki z jabłkami i jeżynami


Urocze, małe tarty z nadzieniem jabłkowo-jeżynowym... 
Słodki zapach zbliżającej się jesieni...:-)




Składniki:
(na 4 tarty)

Ciasto:
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania gotowych tartaletek)
Owoce:
  • 5 jabłek
  • kilka jeżyn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Z mąki, masła, cukru, jajka i soli zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W osobnym naczyniu wymieszać jabłka (obrane ze skórki i pokrojone w kawałki), jeżyny i mąkę ziemniaczaną.
Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Placki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową.
Na środku każdego placka ułożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć, tworząc miseczkę.
Tartaletki piec przez 35 minut w temp. 190 stopni C. Po wystudzeniu posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie! Świetnie podane!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają i zapewne też tak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają tak pysznie że ślina mi cieknie na monitor xd obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe słodkie maleństwa :D Pyszne owocowe nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny deser lub małe co nieco do kawy rano :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dokładnie o takiej słodkiej jak te tartaletki jesieni marzę...

    OdpowiedzUsuń