niedziela, 23 października 2016

Czekoladowa szarlotka


Nie będę się tutaj zbyt długo rozpływać w zachwytach nad fantastycznym smakiem tej szarlotki... Jedno Wam jednak powiedzieć muszę...Wszyscy wielbiciele czekolady, tej jesieni, taką szarlotkę upiec muszą... KONIECZNIE! 
Gwarantuję, że nie pożałujecie :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 6 łyżek kakao
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 8 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 2 łyżki wody lub kwaśnej śmietany
Nadzienie:
  • 1 i 1/4 kg jabłek
  • 25 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g posiekanej czekolady deserowej
  • 1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
  • 1 białko (do posmarowania szarlotki przed pieczeniem)
  • cukier puder (do posypania gotowego ciasta)



Mąkę przesiać z kakao, dodać masło i rozetrzeć na kruszonkę. Wsypać cukier, dodać żółtka i olejek-wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać wodę lub kwaśną śmietanę.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części 1/4 i 3/4. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.
3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy-tortownicę z ciastem wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, który obciążyć np. fasolą i podpiec przez 15 minut w 180 stopniach C, następnie papier z obciążeniem zdjąć i piec jeszcze 10 minut.
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grube plastry. Następnie wrzucić je do rondla, dodać masło, cukier, cynamon i dusić przez około 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Gdy jabłka przestygną dodać do nich czekoladę-wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka z czekoladą.
Mniejszą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i powycinać z niego ciasteczka w kształcie jabłuszek. 
Ciasteczka ułożyć na jabłkach. 
Wierzch szarlotki cienko posmarować białkiem.
Szarlotkę piec przez 35 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu można ją posypać cukrem pudrem.
Doskonale smakuje też na ciepło z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany.
Smacznego!
Przepis na czekoladową szarlotkę pochodzi z tej strony.


7 komentarzy:

  1. W takim czekoladowym wykonaniu szarlotki jeszcze nie jadłam, a wygląda przepysznie! Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda :) uwielbiam ciasta z kakao, więc taka wersja szarlotki to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Te kawałki jabłek mnie przekonują 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie ciasto ! Mocno czekoladowe, mocno jabłkowe i mocno korzenne - idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotki uwielbiamy ale czekoladowej jeszcze nie jadłyśmy! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Szaleństwo: i czekolada i jabłka. Trafiona i zatopiona. Super ciacho :)

    OdpowiedzUsuń