piątek, 7 października 2016

Keks ziemniaczany z sosem pieczarkowym


Keks ziemniaczany z sosem pieczarkowym to pyszne i sycące danie które zaspokoi nawet wilczy głód po długim, jesiennym spacerze :-)



Składniki:

Keks:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 500 g pieczarek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g żółtego sera
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Sos:
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100-150 ml mleka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)


Keks: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i rozgnieść na puree. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i całość dusić do odparowania wody.
Do przestudzonych ziemniaków dodać podsmażone pieczarki z cebulą i boczkiem, jajka, żółtka, drobno starty ser, natkę pietruszki i przyprawy. 
Masę dokładnie wyrobić dłonią i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, średniej wielkości, keksówki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C i piec przez 1 godzinę, z czego ostatnie 10 minut na opcji grill,
Podawać na zimno lub na ciepło.
Sos: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać do niej, pokrojone w półplasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Dodać mąkę, wymieszać i całość przez chwilę przesmażyć. Wlać śmietankę i wymieszać. Gdy sos zacznie gęstnieć wlać mleko (taką ilość żeby uzyskać konsystencję sosu która nam odpowiada). Zagotować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Do gotowego sosu można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Przepis (po moich małych modyfikacjach) pochodzi z tego bloga.


4 komentarze:

  1. Mąż mi mówi już od dawna ze by zjadł, ja jakoś nie jestem przekonana do keksów ziemniaczanych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo, że darzymy największą miłością wszystko co słodkie to taki wytrawny keks też byśmy zjadły z wielką ochotą <3

    OdpowiedzUsuń