czwartek, 27 października 2016

Kokosanki owsiane


Gdy po pieczeniu ciast zostają mi białka to zazwyczaj zużywam je do zrobienia kokosanek... 
I tak, na blogu pojawiły się już przepisy na kokosanki tradycyjne i kakaowe...
Tym razem upiekłam takie z dodatkiem płatków owsianych.
U nas w domu taka wersja kokosanek bardzo wszystkim zasmakowała :-)

Składniki:
(na około 25 sztuk)
  • 1/2 szkl. białek
  • 2/3 szkl. cukru
  • 170 g wiórków kokosowych
  • 170 g płatków owsianych błyskawicznych

Białka ubić, ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier, Gdy cukier całkowicie rozpuści się w białkach wsypać wiórki kokosowe, wymieszane z płatkami owsianymi i całość dokładnie, delikatnie wymieszać (mikserem na małych obrotach).
Masę odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie z masy formować niewielkie kulki i układać je na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 15 minut w temp. 175 stopni C.
Upieczone kokosanki delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Ale super pomysł to może być nawet lepsze niż klasyczne kokosanki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokosanki, a domowe to przede wszytskim:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł z dodaniem płatków owsianych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz bym spróbowała tych kokosanek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nietypowe, ale smakowicie brzmi i wygląda. Podobają mi się te ciasteczka w przekroju, fajnie, że pokazałaś, jak wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń