wtorek, 11 października 2016

Maślane bułeczki z rodzynkami


Słodkie, miękkie i puszyste bułeczki maślane z rodzynkami... 
Jeśli jednak ktoś nie przepada za rodzynkami (i zazwyczaj wydłubuje je z ciasta :-)) to ich dodatek można pominąć...i bez nich bułeczki będą pyszne:-)



Składniki:
(na 13 sztuk)
  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
  • szczypta soli
  • około 500 g mąki pszennej
  • 100 g rodzynek
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych zrobić zaczyn). Dodać pozostałe składniki, na końcu wlać roztopione i przestudzone masło-wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania do ciasta dodać rodzynki.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 13 równych części i uformować z nich bułeczki.
Bułeczki ułożyć na blaszce piekarnikiowej (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec przez 10 minut w temp. 220 stopni C.
Smacznego!
Przepis na bułeczki pochodzi z bloga Mojewypieki.com



3 komentarze:

  1. Właśnie te rodzynki są najlepsze w bułkach :D Zawsze lubiłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Nie ma nic wspanialszego niż taka cieplutka bułeczka z masełkiem i kawą/herbatą :)

    OdpowiedzUsuń