piątek, 21 października 2016

Praskie paluchy


Chrupiące paluchy drożdżowe z  Naszymi ulubionymi dodatkami... jest więc: parmezan, zioła prowansalskie, gruba sól i mak... 
A Wy z czym upieczecie swoje...? ;-)



Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 6 dag drożdży
  • 170 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • białko do posmarowania paluchów
  • gruba sól, mak, tarty parmezan, zioła prowansalskie itp.


Do miski wsypać 25 dag mąki, wkruszyć drożdże, wlać wodę i olej-dokładnie wymieszać. 
Zaczyn przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 
Rano dodać do niego sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto i zostawić, na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia. 
Następnie podzielić je na około 30 porcji z których utoczyć cienkie wałeczki. 
Wałeczki z ciasta ułożyć na, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze piekarnikowej, posmarować białkiem i posypać dodatkami.
Piec przez około 15 minut w temp. 200 stopni C.
Smacznego!
Przepis na praskie paluchy pochodzi z miesięcznika "Moje gotowanie".


5 komentarzy: