poniedziałek, 31 października 2016

Przytulony placek drożdżowy z powidłami



Pierwszy dyniowy wypiek w tym sezonie...



Składniki:
Ciasto:
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych (lub 10 g suchych)
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szkl. puree z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 9 łyżeczek powideł śliwkowych
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła
  • 50 g cukru z wanilią


Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego świeże drożdże, wsypać po łyżce cukru i mąki-lekko wymieszać i zostawić na 15 minut żeby drożdże "ruszyły".
Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn i wszystkie pozostałe składniki ciasta-całość wyrobić. 
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. 
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 9-10 równych części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach i na jej środek kłaść 1 łyżeczkę powideł śliwkowych. Zlepić i uformować bułeczkę.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać w niej uformowane bułeczki (pozostawiając między nimi małe odstępy).
Bułeczki posypać kruszonką (mąka, cukier waniliowy i masło połączone ze sobą), przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec przez 35 minut w temp. 190 stopni C.
Po upieczeniu bułeczki przestudzić w formie, a następnie zdjąć obręcz z tortownicy.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery-na każdą okazję".



5 komentarzy:

  1. Cudownie puchate pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przytulony...to juz brzmi wspaniale ;) :p zwłaszcza na ten okres jesienny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto idealnie się sprawdzi podczas przytulnego wieczoru:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie częściej musisz robić dyniowe wypieki, bo wychodzą Ci fantastycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda,zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń