poniedziałek, 17 października 2016

Pszenno-orkiszowe buły z ziarnami


Moja domowa piekarnia rozkręciła się na dobre...:-) 
Na dzisiejsze śniadanie upiekłam fantastyczne, pszenno-orkiszowe bułki z ziarnami. 
Zachęcam do wypróbowania przepisu :-)



Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru (jeśli używany świeżych drożdży)
  • 250 g mąki orkiszowej zwykłej
  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania bułek)
  • sezam, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni (do posypania bułek)

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami wody-odstawić na 10 minut, do spienienia.
Następnie dodać do nich pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego 9 dużych lub 14 małych bułek. 
Bułki ułożyć na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Po tym czasie bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. 
Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, małe 10-12 minut, duże 12-14 minut.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.


6 komentarzy:

  1. Kanapka z takiej domowej buły jest najlepsza :D <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pieczywko nie ma sobie równych :) Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kanapka z taką bułą musi smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe pieczywo zawsze smakuje niepowtarzalnie ! Zjadłabym takie ciepłe bułeczki z samym masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń