niedziela, 9 października 2016

Torcik "leśny mech"


Wiele razy podziwiałam ten torcik na innych blogach... W końcu i ja zdecydowałam się go upiec...i to nie tylko dlatego, że pięknie i apetycznie wygląda...ale przede wszystkim  dlatego, żeby się przekonać czy faktycznie smak szpinaku nie jest w nim wyczuwalny ;-)



Składniki:
Ciasto:
  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Krem:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szkl. cukru pudru
Owoce:
  • kilka malin i borówek
  • nasiona z 1/2 granatu

Rozmrożony szpinak przełożyć na gęste sito i dobrze odcisnąć. Połączyć go z połową oleju i zmiksować za pomocą blendera.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą pianę. Do nich dodać masę szpinakową, pozostały olej i ziarenka z laski wanilii. Kiedy składniki się połączą stopniowo (cały czas mieszając) dosypywać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (papier dodatkowo lekko natłuścić masłem) i przelać do niej ciasto. Wyrównać jego wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni C na 50-60 minut. 
Po upieczeniu ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować krem: śmietankę, serek mascarpone i cukier puder przełożyć do miski i miksować do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
Z upieczonego ciasta szpinakowego ściąć wierzch i drobno go pokruszyć.
Na ciasto wyłożyć krem, posypać go pokruszonym ciastem i udekorować owocami.
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Śliczny jest ten torcik, muszę go kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie to wygląda! :) Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Też jeszcze nigdy go nie piekłam - muszę w końcu to zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho, bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie ma zimy a tutaj taki powiem wiosny :D

    OdpowiedzUsuń