sobota, 1 października 2016

Trójczekoladowy sernik na zimno



To podobno ostatni (choć mam nadzieję, że prognozy się mylą) tak ciepły weekend tej jesieni...
Dlatego pokusiłam się jeszcze o przygotowanie ciasta na zimno...i to nie byle jakiego ciasta, bo sernika z trzema rodzajami czekolady i truskawkami :-)




Składniki:
  • około 10 herbatników
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g mielonego twarogu (ja użyłam takiego z wiaderka)
  • 300 g śmietanki kremówki 
  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • 50 g czekolady mlecznej (+30 ml śmietanki kremówki)
  • kilka truskawek 
  • kilka listków świeżej mięty


Wszystkie 3 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (osobno!) i przestudzić.
Kremówkę ubić na sztywno.
Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do niego rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Następnie masę serową podzielić na 3 równe części, każdą z nich połączyć z jedną czekoladą i 1/3 ubitej kremówki.
Średniej wielkości keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno przelać do niej masy serowe: gorzką, mleczną i białą. Na wierzchu ułożyć herbatniki.
Tak przygotowany sernik wstawić do lodówki na całą noc.
Udekorować polewą czekoladową (śmietankę należy mocno podgrzać, wrzucić do niej posiekaną czekoladę i po 5 minutach dokładnie wymieszać), truskawkami i listkami mięty.
Mój sposób na żelatynę: żelatynę zalać letnią wodą i delikatnie wymieszać, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić ją nad kąpielą wodną.
Smacznego!
Przepis na sernik pochodzi z bloga domowe-wypieki.com



7 komentarzy:

  1. Twoje ciacho wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie coś dla mnie :) Wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je już kiedyś. Smaczne i efektowne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, taki blok sernikowy! <3 Fantastyczny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze zrobię ale w lato bo teraz to lubię cieplutkie słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co tu dużo mówić, bo pewnie sama już wiesz, ze ten deser wygląda po prostu BOSKO !

    OdpowiedzUsuń