niedziela, 6 listopada 2016

Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym


Dziś mam dla Was przepis na delikatną, puszystą i rozpływającą się w ustach biszkoptową roladę z musem jabłkowym.



Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
Nadzienie:
  • 500 ml musu jabłkowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo:
  • cukier puder wymieszany z cynamonem (do posypania gotowej rolady)


Białka oddzielić od żółtek. 
Z białek ubić sztywną pianę z połową cukru.
Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem,cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. 
Do masy z żółtek dodać przesiane mąki-wymieszać, a następnie pianę z białek-całość delikatnie połączyć (najlepiej łyżką).
Blachę, o wymiarach 25x35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać na nią ciasto.
Piec około 15-20 minut w temp. 170 stopni C. 
Upieczony biszkopt zostawić przez chwilę w zamkniętym piekarniku, następnie przełożyć go na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć papier i delikatnie zwinąć roladę (razem ze ściereczką). Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Mus jabłkowy przełożyć do rondelka i podgrzać, gdy będzie gorący wsypać do niego galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać (galaretka powinna się w musie rozpuścić).
Mus z galaretką przestudzić, a gdy zacznie lekko tężeć wyłożyć go na, delikatnie rozwiniętą, roladę. Roladę ponownie zwinąć, ułożyć łączeniem do dołu i włożyć do lodówki, do czasu aż mus całkowicie stężeje.
Przed podaniem roladę oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam rolady:) Z musem jabłkowym jeszcze nie robiłam, a wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już po widoku czujemy jak rozpływa się w ustach <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką roladę. Tylko ja jestem strasznie leniwa i zamiast musu wpycham do niej kawałki całych jabłek :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na pyszna i delikatna roladkę :)

    OdpowiedzUsuń