piątek, 4 listopada 2016

Crumble ze śliwkami


Śliwki zapieczone pod chrupiącą kruszonką... Prosty deser który z powodzeniem osłodzi nam ponure, jesienne i zimowe wieczory...



Składniki:
(na 4 porcje)
  • 6 dużych śliwek pokrojonych w ćwiartki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 50 g migdałów w płatkach (+do posypania)


Do niewielkiego garnka włożyć śliwki, wlać sok, dodać cukier i cynamon-wymieszać i podgrzewać 5 minut.
Składniki na kruszonkę wsypać do jednej miseczki i rozetrzeć między palcami.
Podgrzane śliwki rozdzielić między 4 żaroodporne foremki. Na owocach równomiernie rozłożyć kruszonkę i posypać ją płatkami migdałów.
Piec przez 25 minut w temp. 180 stopni C.
Podawać od razu na gorąco.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi ze strony mojewypieki.com


3 komentarze:

  1. Do tego deseru nie trzeba nas przekonywać <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham crmuble! To jedno z moich ukochanych deserów :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest jeden z tych deserów, od którego na samą myśl, robi mi się ciepło na sercu :) Idealny pocieszacz na taka ponura pogodę :)

    OdpowiedzUsuń