piątek, 25 listopada 2016

Minitorcik fistaszkowy


Dziś na blogu coś dla wielbicieli słodko-słonych smaków w wypiekach-torcik fistaszkowy! 
Kakaowe blaty ciasta biszkoptowego, w moim torcie, są przełożone fantastycznym kremem z serka mascarpone i masła orzechowego, które nadaje słodkiemu kremowi lekko słony posmak...
Zachęcam wszystkich do wypróbowania takiego połączenia smaków- jest znakomite! :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl i 1 łyżka pszennej mąki tortowej
  • 1/3 szkl. kakao
Krem orzechowy:
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 300 g masła orzechowego
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 szkl. orzeszków ziemnych (podpieczonych i posiekanych)
Sos czekoladowy:
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady


Wszystkie składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiać z kakao.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodać cukier (łyżka po łyżce). Następnie, cały czas ubijając, kolejno dodawać żółtka.
Do masy wsypać mąkę, wymieszaną z kakao i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować), przełożyć do niej ciasto i wyrównać jego wierzch. 
Piec w temp. 160-170 stopni C przez 35-40 minut (do "suchego patyczka").
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, lub kuchenny blat (dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie i będzie równej wysokości). 
Odstawić do uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia.
Następnie przekroić biszkopt na 2 blaty.
Krem: Serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder umieścić w misce robota i miksować do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę.
Ubitą śmietanę połączyć z masą orzechową. Dodać uprażone i posiekane orzeszki ziemne-wymieszać.
Jeden blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 szkl. słabej herbaty, bez cukru. Na biszkopt wyłożyć połowę kremu orzechowego i przykryć go drugim blatem (nasączyć go taką samą ilością herbaty), wierzch tortu posmarować pozostałym kremem.
Sos czekoladowy: Śmietankę mocno podgrzać i zestawić z ognia, dodać do niej pokrojoną czekoladę i zostawić na około 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać. Przestudzić.
Wierzch tortu udekorować gęstniejącym, schłodzonym sosem czekoladowym i orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Przepis na torcik pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery-na każdą okazję".


5 komentarzy: