środa, 16 listopada 2016

Pełnoziarniste placuszki ze śliwkami


Delikatne, pełnoziarniste placuszki ze śliwkami, idealne do kubka gorącej herbaty z miodem i cytryną, w chłodny, pochmurny dzień.

Składniki:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżki oleju
  • 1 szkl. mąki razowej żytniej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka śliwek węgierek
  • cukier puder (do posypania usmażonych placuszków)


Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w plastry. 
Do miski wlać jogurt, dodać jajka, tłuszcz i wymieszać. 
Następnie wsypać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier-wymieszać łyżką.
Na rozgrzaną, delikatnie wysmarowaną tłuszczem, patelnię kłaść po łyżce ciasta, na nim układać po kilka plasterków śliwek. Smażyć, z każdej strony, do zrumienienia.
Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com


6 komentarzy: