piątek, 11 listopada 2016

Tartaletki dyniowe z orzechami ziemnymi


Przygotowanie tartaletek zabiera trochę czasu-to wiadomo...
Zapewniam Was jednak, że efekt końcowy wynagrodzi poświęcony czas :-) Bo maślane, kruche ciasto w połączeniu z nadzieniem z serka mascarpone i dyniowego puree, z nutą pomarańczy, jest naprawdę zachwycające :-)


Składniki:
(na 6 sztuk)

Ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
Nadzienie:
  • 200 g puree z dyni
  • 125 g serka mascarpone
  • 55 g cukru 
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • orzeszki ziemne (niesolone)


Przygotować ciasto:przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę i cukier-szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Foremki na tarteletki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim foremki i nakłuć widelcem. 
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć (np. grochem) i podpiec przez 10 minut w temp. 190 stopni C. Następnie papier z obciążeniem usunąć i piec kolejne 10 minut.
Z resztek kruchego ciasta wyciąć foremką małe listki (posłużą do dekoracji).
Serek mascarpone zmiksować z cukrem, dodać puree z dyni, jajko, przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
Na wystudzone spody tartaletek wyłożyć przygotowane nadzienie, udekorować je listkami z ciasta i orzeszkami ziemnymi.
Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego go temp. 190 stopni C i piec przez 25 minut.
Smacznego!
Przepis na tartaletki pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery-na każdą okazję".


6 komentarzy:

  1. Wow naprawdę super pysznie wyglądają :D I te podpieczone orzechy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Super te babeczki, pięknie przystrojone i z musem dyniowym, jestem pewna że by mi bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne! I pewnie przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie są cudne i urocze :) I mają piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń