poniedziałek, 28 listopada 2016

Wianuszek z ciasta francuskiego z cynamonem i brązowym cukrem


Taki wianuszek z cynamonem i brązowym cukrem, to nieskomplikowany wypiek, na bazie gotowego ciasta francuskiego, który doskonale zaspokoi nasz apetyt, gdy dopada nas nagła ochota na coś słodkiego...;-)




Składniki:
  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego (275 g)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 jajko
Arkusz, gotowego, ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować roztopionym masłem i posypać równomiernie, brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. 
Tak przygotowane ciasto zwinąć, od dłuższego boku, w rulon, a następnie rozciąć wzdłuż, na pół, zostawiając od góry około 3 cm bez nacięcia. 
Rulony ciasta zapleść, jeden z drugim. 
Końce ciasta zlepić ze sobą (powstanie wianuszek). Przełożyć go na,wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec przez 25 minut w 225 stopniach C.
Smacznego!



2 komentarze: