niedziela, 20 listopada 2016

Zapiekanka z mięsem mielonym, kaszą bulgur i papryką


Moim zdaniem zapiekanka to zawsze dobry pomysł na obiad...
Ta którą zrobiłam dzisiaj jest smaczna, sycąca i bardzo prosta do przygotowania :-)

Składniki:
  • 15 dag kaszy bulgur
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 3 papryki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia
  • 2-3 łyżki bułki tartej


Kaszę wymieszać z natką pietruszki i zalać wrzącym bulionem. Przykryć i odstawić na 15-20 minut, do czasu aż kasza wchłonie cały bulion.
Cebulę i paprykę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć na niej cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Połowę rozmąconego jajka wlać do kaszy-wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. 
W osobnej misce wyrobić mięso mielone z resztą jajka, przecierem pomidorowym, podsmażonymi warzywami, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na jego dno wyłożyć 1/3 mieszanki mięsnej, połowę kaszy, 1/3 mięsa, ponownie kaszę i na końcu resztę mięsa. 
Wierzch zapiekanki posypać bułką tartą i przykryć folią aluminiową.
Formę z zapiekanką wstawić do nieco większej blachy, do której wlać wodę (tyle żeby sięgała do połowy wysokości formy z zapiekanką). Tak piec przez 1,5 godz w temp. 180 stopni C. 
Wierzch zapiekanki musi się ściąć i przyrumienić.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne I pożywne danie 😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zapiekanka, inna niż wszystkie, które dotychczas robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie apetyczna zapiekanka, byłabym szczęśliwa jedząc taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń