piątek, 2 grudnia 2016

"Bogate" ciasto marchewkowe z kremem



Dziś mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe w znacznie wzbogaconej wersji... bo oprócz marchewki znajdziecie w nim: orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i kawałki ananasa... 
Do tego ciasto jest przełożone fantastycznym kremem na bazie lekko solonego serka philadelphia... Mam nadzieję, że Was również zachwyci swoim smakiem :-)




Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 3/4 szkl. kefiru
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szkl. drobno pokrojonego ananasa z puszki
  • 2 szkl. startej marchewki (na średnich oczkach)
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. rodzynek (pokrojonych na mniejsze kawałki)

Krem:
  • 300 g serka philadelphia 
  • 90 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

Dodatkowo:
  • cynamon
  • suszona żurawina

 

Jajka wbić do miski, dodać do nich olej, kefir, olejek waniliowy i cukier-wymieszać trzepaczką.
Mąkę przesiać z sodą, cynamonem i solą. Następnie do składników suchych wlać mokre i wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników.
Do masy dodać marchewkę, ananasa i bakalie-wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać do niej ciasto.
Ciasto piec w temp. 180 stopni C przez około 70 minut (do suchego patyczka).
Przygotować krem. Wszystkie składniki kremu powinny być w temp. pokojowej. 
Do misy miksera włożyć masło, cukier i wanilię-utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie w 3 turach dodawać serek (cały czas mieszając).
Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy, przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć połową kemu.
Drugą część kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować żurawiną i cynamonem.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. O takie na bogato to muszę zrobić koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiało smakować jak milion dolarów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam marchewkowe. Wszyscy uwielbiają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, a Twoja wersja na bogato jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :)
    Tyle bakalii, że aż żal nie sięgnąć po kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez ciasta marchewkowego :) Wygląda jak tort :)

    OdpowiedzUsuń