środa, 14 grudnia 2016

Cinnamon rolls-bułki cynamonowe


Puszyste drożdżowe bułeczki ze słodkim cynamonowo-cukrowym nadzieniem... Zapraszam...Częstujcie się...:-)

Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 190 ml mleka
  • 2 jajka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 40 g roztopionego masła
Lukier:
  • około 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody


Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, wsypać po łyżce cukru i mąki-wymieszać i odstawić na około 15 minut (drożdże powinny się "spienić").
Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki-wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać około 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt. 
Posmarować go roztopionym masłem i posypać mieszanką: cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Zwinąć jak roladę, pokroić w około 3 cm plastry. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Piec przez 25 minut w temp. 180 stopni C.
Polukrować (cukier puder roztarty z gorącą wodą na gładką masę).
Smacznego!
Przepis na bułeczki pochodzi ze strony Kotlet.tv



5 komentarzy:

  1. Takie bułeczki na początek dnia to naprawdę marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie zawijańce, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od razu poproszę jedna na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłyśmy kiedyś na jednym festynie i było mega dobre <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ! Zwłaszcza gdy jest w nich dużo dużo cynamonu :D

    OdpowiedzUsuń