poniedziałek, 19 grudnia 2016

Keks z orzechami na białkach


Co zrobić z zalegającymi w zamrażarce, pozostałymi po pieczeniu innych ciast, białkami...? Odpowiedź jest prosta :-)
Upiec świąteczny keks z orzechami! 
Zapraszam, po przepis :-)



Składniki:
  • 8 białek
  • 2 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 szkl. mąki
  • 25 dag roztopionego, przestudzonego masła
  • 25 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder (do oprószenia upieczonego ciasta)

Ubić bardzo sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo, cały czas ubijając, dodawać cukier i cukier waniliowy. Pianę z cukrem ubijać przez około 10 minut. Delikatnie mieszając łyżką, stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewać po trochu roztopione masło. 
Na końcu wsypać posiekane orzechy włoskie.
Ciasto przelać do keksówki (o długości około 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 stopni C (koniecznie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Po upieczeniu keks oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com


4 komentarze:

  1. Musiał być cudownie leciutki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie proste keksiki. Są przepyszne z herbatką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ten przepis - też robię to ciasto, co prawda nie na Święta, ale to naprawdę dobry pomysł. To jest jedno z moich ulubionych, często robię je z wiórkami kokosowymi :)

    OdpowiedzUsuń