czwartek, 22 grudnia 2016

Tarta z kiszoną kapustą i grzybami


Kiszona kapusta z suszonymi grzybami to zdecydowanie mój faworyt na świątecznym stole. 
Bardzo lubię ten "duet" w pierogach czy drożdżowym kulebiaku (na który przepis znajdziecie tutaj). 
W tym roku to połączenie składników planuję wykorzystać w kruchej, maślanej pysznej tarcie... 
Mam nadzieję, że na Waszym świątecznym stole też znajdzie się dla niej miejsce...;-)



Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
Farsz:
Składniki i wykonanie farszu według tego przepisu.

Dodatkowo:
  • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania ciasta przed pieczeniem)


Mąkę przesiać, dodać do niej sól, pokrojone w małe kawałki masło i jajko-szybko zagnieść ciasto (jeśli nie będzie chciało się kleić dodać 1-2 łyżki zimnej wody). 
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Formę do tarty o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
Z ciasta odkroić 1/3 i włożyć lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Nakłuć widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć (np. grochem) i piec przez 15 minut w temp. 180 stopni C, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany farsz, a na nim ułożyć kratkę z, odłożonego wcześniej do lodówki, kawałka (1/3) ciasta.
Wierzch tarty posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 25 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!
Inspiracja pochodzi ze strony kwestiasmaku.com



5 komentarzy:

  1. Bardzo by mi smakowała. Pięknie wygląda. Wszystkiego najlepszego, zdrowych i szczęśliwych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :-) Tobie również życzę na te nadchodzące Święta zdrowia, radości i spokoju...Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. To ta pora roku gdy takie smaki są jak znalazł 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na dodatek do barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń