sobota, 17 grudnia 2016

Waniliowo-orzechowe kruche rogaliki


Kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka w kształcie małych rogalików-przepyszne!
Zapach który wydobywa się z piekarnika podczas ich pieczenia-zachwycający!
Mam nadzieję, że wystarczająco Was zachęciłam do ich upieczenia ;-)



Składniki:
(na około 40 sztuk)


  • 200 g masła
  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów, lub pół na pół z orzechami laskowymi
  • 3/4 szkl. cukru pudru (+ do oprószenia upieczonych ciasteczek)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Mąkę przesiać, z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, zmielone migdały z orzechami, sól i masło, całość połączyć (powstanie kruszonka). 
Następnie wbić jajko, wymieszać i zagnieść ciasto. 
Z ciasta uformować kulę, którą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej niewielkie rogaliki, uformowane ze schłodzonego ciasta.
Piec przez 8-10 minut w temp. 200 stopni C.
Ostudzone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na ciasteczka pochodzi ze strony Kotlet.tv



5 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają i muszą wyśmienicie smakować. Takie rogaliki zawsze kojarzą mi się ze Świętami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne małe świąteczne słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To świetny pomysł na Świąteczne łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla nas to trochę takie małe księżyce :D Urocze maleństwa :D

    OdpowiedzUsuń