piątek, 26 lutego 2016

Dyniowy chleb na drożdżach


Miękki drożdżowy chlebek z dodatkiem dyniowego puree i pestek dyni...



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g suchych drożdży
  • 220 g puree z dyni
  • 25 g oliwy
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 50 g pestek dyni

Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać puree, oliwę i kefir. 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 
Pod koniec wyrabiania dodać pestki dyni i wmieszać je w ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyrobić je raz jeszcze, przełożyć do średniej wielkości keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i zostawić, na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Chleb piec przez 40 minut w temp. 180 stopni C.
Upieczony chleb ostudzić na kratce.
Smacznego!



poniedziałek, 22 lutego 2016

Muffinki dyniowo-pomarańczowe z powidłami śliwkowymi


Obiecałam, że na blogu będzie dyniowo...więc jest dyniowo :-)
Dziś mam dla Was przepis na muffinki w których dynia występuje w towarzystwie pomarańczy i powideł śliwkowych... Jest pysznie i baaardzo aromatycznie-ZAPRASZAM!



Składniki:
(na 14 muffinek)
  • 300 g puree z dyni
  • 1 pomarańcza
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (używamy proszku)
  • 14 łyżeczek powideł śliwkowych

Pomarańczę spażyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok (soku odmierzyć 50 ml).
Puree zmiksować z mlekiem i sokiem.
Roztopić masło, ostudzić i roztrzepać z jajkami oraz skórką pomarańczową. 
Dodać mus dyniowy-wymieszać.
Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym, wsypać cukier i dodać szczyptę soli-wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i wszystko połączyć.
Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami, do 2/3 wysokości. Na środek każdej z nich położyć łyżeczkę powideł i delikatnie zanurzyć je w cieście.
Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!
Przepis na muffinki pochodzi ze strony Kwestia Smaku.


wtorek, 16 lutego 2016

Sernik dyniowy z białą czekoladą i polewą śliwkową


Rozmroziłam całkiem sporą porcję puree z dyni... i teraz przez kilka najbliższych dni na blogu będą pojawiały się przepisy na wypieki z jego dodatkiem :-)
Cykl dyniowych wypieków rozpoczęłam sernikiem...ale nie byle jakim...bo cudownym, lekko mazistym, z dodatkiem białej czekolady i skórki pomarańczowej oraz polewą z powideł 
śliwkowych :-)
Brzmi wspaniale -prawda? A jak smakuje...



Składniki:

Spód:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g zimnego masła

Masa serowa:

  • 300 g puree z dyni
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Polewa śliwkowa:

  • 130 g powideł śliwkowych
  • 5 łyżek soku z pomarańczy



Spód: z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. 
Ciasto nakłuć widelcem i wstawić jeszcze na chwilę do lodówki. Następnie podpiec je przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Masa serowa: twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, dyniowym puree, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Następnie dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i skórkę z pomarańczy-ponownie zmiksować.
Cały czas miksując dodać jajka.
Masę serową wylać na podpieczony spód i piec przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni C (aż wierzch się zetnie).
Powidła zagotować z sokiem i wylać na upieczony sernik.
Ostudzić.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



sobota, 13 lutego 2016

Ciasto marchewkowe z kawałkami czekolady


Ostatnio na większości blogów kulinarnych (na moim także ;-))królowały pączki, faworki i inne tego typu smażone przysmaki... 
Po tych karnawałowych szaleństwach nabrałam ochoty na bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe z piernikową nutą i kawałkami czekolady...
Skorzystałam z przepisu Elizy Mórawskiej który znalazłam w jej książce "White Plate-słodkie".



Składniki:
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 180 g stopionego i ostudzonego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 400 g obranej i startej na tarce marchwi
  • 100 g posiekanej na małe kawałki czekolady
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta


Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło i wymieszać. 
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać w misce, a następnie połączyć z jajkami. 
Na końcu dodać startą marchew i posiekaną czekoladę-wymieszać łyżką.
Keksówkę o wymiarach 30x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i piec 50-60 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez około 15 minut, następnie przełożyć je na kratkę i wystudzić.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


niedziela, 7 lutego 2016

Pączki-muszelki z musem jabłkowym


W ostatni weekend karnawału na blogu musiał pojawić się przepis na pączki... 
Tym razem są to pączki w kształcie muszelek z nadzieniem jabłkowym i cukrowo-cynamonową posypką :-)




Składniki:
(na 12 pączków)
  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 12 łyżeczek musu jabłkowego
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • olej do smażenia pączków


Mleko podgrzać. 
Margarynę rozpuścić i przestudzić.
Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami podgrzanego mleka-zostawić je na 10 minut "do spienienia".
W misce wymieszać mąkę z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Dodać mleko, przestudzoną margarynę, rozbełtane jajka i "spienione" drożdże-całość dokładnie wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i zostawić na 1 godzinę, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wycinać z niego, za pomocą szklanki, koła o średnicy 10 cm. 
Na każde kółko z ciasta nakładać po łyżeczce musu jabłkowego, składać je na pół i zlepiać brzegi (jak pieróg).
Tak przygotowane pączki-muszelki smażyć na gorącym tłuszczu.
Gotowe pączki posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!


poniedziałek, 1 lutego 2016

Pączki z powidłami śliwkowymi i lukrem


Dziś "częstuję" Was przepisem na moją ulubioną wersję pączków, z powidłami śliwkowymi i lukrem:-)


Składniki:
(na 20 sztuk dużych pączków)
  • 6 dag świeżych drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kg mąki (+trochę do podsypania)
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • powidła śliwkowe
Lukier:
  • kilka łyżek cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody


Gorące mleko wymieszać z 3 szklankami mąki, dodać szczyptę soli. 
Gdy trochę przestygnie wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia. 
Masło rozpuścić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę.
Do wyrośniętego ciasta dodać utarte żółtka i przestudzone masło-wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. 
Wsypać pozostałą mąkę i całość wyrabiać do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni (można je podsypać niewielką ilością mąki).
Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Odrywać jego kawałki, spłaszczać dłonią tworząc placuszek, nakładać na jego środek łyżeczkę powideł i sklejać formując kulkę.
Tak przygotowane pączki odkładać na posypaną mąką stolnicę na około 15 minut,  żeby trochę podrosły.
Pączki smażyć w szerokim, płaskim garnku na rozgrzanym oleju (uważać jednak żeby olej nie był zbyt gorący bo pączki na zewnątrz będą mocno zrumienione, a w środku surowe).
Odsączyć na papierowym ręczniku.
Jeszcze ciepłe pączki polukrować (cukier puder roztarty z kilkoma łyżkami gorącej wody).
Smacznego!
Przepis na pączki pochodzi z "Kuchni polskiej" :-)