sobota, 26 marca 2016

Mazurek z białą czekoladą i kokosem



Kochani w moim domu  przygotowania do Świąt dobiegły już końca... :-)  
Wszystko gotowe, czekamy teraz niecierpliwie na jutrzejsze świąteczne śniadanie;-)
A ja wraz z Najlepszymi  Świątecznymi Życzeniami mam dla Was przepis na mazurek, który w tym roku będzie królował na naszym stole :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany

Krem z białej czekolady:
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru pudru

Do dekoracji:
  • wiórki i kawałki kokosa
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa

Ciasto: mąkę przesiać, dodać pokrojone w małe kawałki masło, cukier puder, śmietanę i żółtko-całość zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Prostokątną formę, (może być też tortownica, lub forma do tarty), posmarować masłem i wysypać mąką. Następnie rozwałkować ciasto i dokładnie wylepić nim dno i brzegi formy. 
Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 20 minut w temp. 200 stopni C.
Przygotować krem: śmietankę podgrzać do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić do niej połamaną w kostki czekoladę, pozostawić na 2 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać, wsypać cukier puder i wiórki kokosowe-ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki żeby krem zgęstniał.
Na upieczony spód wyłożyć gęstniejący krem. 
Mazurek udekorować w dowolny sposób.
Smacznego!

Przepis ten pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".





Wszystkim Czytelnikom naszego bloga życzymy Zdrowych i Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Edyta i Michał

czwartek, 24 marca 2016

Zapiekane jajka z szynką i suszonymi pomidorami



Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis, na zapiekane jajka z szynką i suszonymi pomidorami, który możecie wykorzystać przygotowując świąteczne śniadanie w Waszych domach.



Składniki:
(na 6 zapiekanych jajek)
  • 6 jajek
  • 6 podłużnych plastrów szynki lub boczku
  •  kilka suszonych pomidorów
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 6 kromek chlebna tostowego
  • 6 plastrów żółtego sera
  • olej
  • sól i pieprz
  • rzeżucha

Formę na muffinki posmarować olejem.
Cebulę i suszone pomidory drobno pokroić. 
Dno i boki każdej foremki wyłożyć plastrem szynki, na szynce ułożyć po trochu suszonych pomidorów i cebuli, wybić jajka, doprawić je solą i pieprzem.
Tak przygotowane jajka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez 20-25 minut (w zależności od tego jakie jajka lubicie, mniej czy bardziej ścięte).
Sposób podania: pieczywo opiec w tosterze, przyrumienić w piekarniku lub na patelni.
Na ciepłym toście ułożyć plaster sera i jajko zapieczone w szynce. Całość posypać rzeżuchą.
Smacznego!
Inspiracja: Kuchnia Lidla :-)


poniedziałek, 21 marca 2016

Jajka smażone w skorupkach


Sposobów na podanie jajek na wielkanocny stół jest wiele... A oto jeden z nich :-)




Składniki:
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej, zielonej pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • masło do smażenia jajek

Ugotowane na twardo jajka przeciąć (pewnym ruchem :-)) wzdłuż na pół.
Wydrążyć środek i drobno posiekać. Dodać szczypiorek, pietruszkę, miękkie masło, sól i pieprz-dokładnie wymieszać.
Skorupki jajek wypełnić pastą jajeczną, posypać ją bułką tartą i smażyć na rumiano na rozgrzanym maśle.
Smacznego!



sobota, 19 marca 2016

Sernik tradycyjny


Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich tych, którzy lubią sernik w jego najbardziej tradycyjnej odsłonie...



Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu, tłustego lub półtłustego
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 50 g kaszy manny
  • 1 łyżka olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie: skórka pomarańczowa lub rodzynki

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodać żółtka i aromat.
Cały czas ucierając, stopniowo dodawać twaróg. Wsypać kaszę i proszek do pieczenia-utrzeć.
Na końcu dodać bakalie i wmieszać ubite na sztywno białka.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę serową i piec przez około 60-70 minut w temp. 175 stopni C.
Wystudzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
Przygotować polewę:masło roztopić, a gdy będzie bardzo gorące dodać do niego pokrojoną czekoladę. Zostawić na około 3 minuty,po tym czasie dokładnie wymieszać. 
Polewą czekoladową udekorować zimny sernik.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej.



poniedziałek, 14 marca 2016

Babka cytrynowa


Jeśli jeszcze nie macie pomysłu jaką babkę upiec na zbliżające się, wielkimi krokami, Święta Wielkanocne, to proponuję Wam taką oto, cudownie pachnącą, babkę cytrynową :-)



Składniki:


  • 250 g mąki pszennej
  • 175 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder (do obsypania gotowej babki)




Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianą.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cały czas miksując dodawać kolejno po jednym żółtku.
Następnie wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę cytrynową.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do masy maślano-jajecznej.
Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wmieszać je (najlepiej łyżką) w ciasto.
Keksówkę o wymiarach 30x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Babkę piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni C (do "suchego patyczka").
Przestudzoną babkę obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


środa, 9 marca 2016

Tarta pomidorowa z kaszą jaglaną, bazylią i oregano


A oto jeden ze sposobów wykorzystania kaszy jaglanej...:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól
Farsz:
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 szkl. ugotowanej na sypko, kaszy jaglanej (przepis znajdziecie tutaj)
  • 100 g startego, żółtego sera
  • 200 g słodkiej śmietany 18%
  • 2 jajka (+białko od ciasta)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sół i pieprz

Przygotować ciasto: 
Zimne masło posiekać i dodać do niego pozostałe składniki. Szybko wyrobić ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 45 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić nim formę do tarty (o średnicy 26 cm), nakłuć widelcem, obciążyć (np. fasolą) i piec 15 minut w temp. 180 stopni C. Następnie zdjąć obciążenie i dopiec, spód tarty, jeszcze przez około 5 minut.
Farsz: 
Kaszę wymieszać ze śmietaną, jajkami, startym serem, suszonymi ziołami, solą i pieprzem.
Przełożyć go na podpieczony spód, a na nim ułożyć umyte pomidorki.
Całość piec 30-40 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Kipi kasza" P. Łukasika i G. Targosza.



poniedziałek, 7 marca 2016

Kasza jaglana ugotowana na sypko



Kasze są zdrowe i jeść je trzeba... To wie chyba każdy... 
Ja jednak dopiero od niedawna zaczęłam się z nimi "lubić" i "bliżej poznawać" :-)
Dla wszystkich tych, którzy podobnie jak ja, swoją przygodę z kaszami dopiero zaczynają mam przepis podstawowy (pochodzący z książki "Kipi kasza" P. Łukasika i G. Targosza) na kaszę jaglaną ugotowaną na sypko, którą z odpowiednimi dodatkami można wykorzystać jako farsz do tarty, nadzienie do pierogów czy bazę do zapiekanek.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 i 1/2 szkl. wody
  • 30 g masła
  • sól

Kaszę przelać wrzącą wodą i odsączyć na sicie.
Zagotować wodę z masłem i solą. Do wrzącej wody wsypać kaszę i mieszać przez kilka pierwszych minut gotowania, by kasza nie przywarła. 
Gotować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
Przykryć, gdy pozostanie niewielka ilość płynu i podgrzewać jeszcze 5 minut.
Zdjąć z ognia i zostawić kaszę pod przykryciem jeszcze na kilkanaście minut.
Smacznego!


sobota, 5 marca 2016

Rogaliki drożdżowe



Niewielkie, drożdżowe rogaliki które z masłem i domową konfiturą doskonale się sprawdzą jako leniwe, niedzielne śniadanie... :-)



Składniki:
(na 6 sztuk)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru


Mąkę wymieszać z drożdżami i pozostałymi suchymi składnikami. 
Cały czas mieszając (najlepiej mikserem) wlewać oliwę i letnią wodę. 
Zagnieść ciasto (będzie dość luźne), przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie przełożyć ciasto, na oprószony mąką, blat i uformować z niego okrąg o grubości 1-2 cm. Podzielić go na 6 równych trójkątów. Każdy z trójkątów zwinąć w rogalik.
Rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, należy pamiętać o pozostawieniu między nimi odstępów, ponieważ bardzo rosną. 
Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
4 łyżki wody wymieszać z 1 łyżeczką cukru pudru i takim "lukrem" posmarować rogale.
Na dno piekarnika wsypać 1/2 szklanki kostek lodu, wstawić blachę z rogalikami i piec 20-30 minut w temp. 190 stopni C.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "O chlebie".



czwartek, 3 marca 2016

Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i czekoladą


Takie ciasteczka jak te, lubi chyba każdy... Pyszne, chrupiące, z kilku zdrowych składników...
Zachęcam, częstujcie się :-)




Składniki:
(na 25-30 sztuk)
  • 120 g masła w temp. pokojowej
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g płatków owsianych
  • 140 g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g gorzkiej czekolady

Masło utrzeć z cukrem, do otrzymania puszystej, jasnej masy. 
Wbić jajko, a następnie dodać pozostałe składniki-zmiksować. 
Na końcu wsypać drobno pokrojoną czekoladę i całość wymieszać łyżką.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w temp. 180 stopni C przez 15 minut (powinny zacząć lekko brązowieć). 
Upieczone ciasteczka zostawić przez chwilę na blaszce, następnie przełożyć je na kratkę i całkowicie wystudzić.
Smacznego!
Przepis na ciasteczka pochodzi z książki D. Świątkowskiej "Moje wypieki".