wtorek, 26 kwietnia 2016

Sernik z żurawiną, rodzynkami i płatkami migdałów


Delikatny i bardzo puszysty sernik z całym mnóstwem bakalii..., żaden "sernikożerca" nie przejdzie obok niego obojętnie... ;-)




Składniki:


  • 1 kg białego, zmielonego sera (u mnie pół na pół, półtłusty i tłusty)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 rozbełtane jajko
  • cukier puder (do posypania gotowego sernika)



Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z 200 g cukru i cukrem waniliowym, gdy masa będzie jasna i puszysta dodać miękkie masło, a po chwili mąkę. Następnie, cały czas miksując, do masy żółtkowej dodać ser. 
Wsypać żurawinę i rodzynki-wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, a następnie delikatnie (łyżką) wmieszać ją w masę serową.
Masę przelać, do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, tortownicy o średnicy 26 cm., przed pieczeniem posmarować ją rozbełtanym jajkiem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 170 stopni C, a następnie zmniejszyć ją do 120 stopni C i piec jeszcze 75 minut.
Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Udekorować płatkami migdałowymi i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na sernik pochodzi z książki A. Starmach "Pyszne na słodko".



piątek, 22 kwietnia 2016

Drożdżowa tarta z wędzoną makrelą


Tarta na cieście drożdżowym z farszem z wędzonej makreli... dobra na ciepło i na zimno...w smaku przypomina trochę pizzę...idealna na piątkowy obiad :-)




Składniki:

Ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 135 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
Farsz:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża wędzona makrela
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 g żółtego sera (startego na tarce o dużych oczkach)
  • 1 pomidor
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka

Drożdże zasypać cukrem i zalać ciepłą wodą-wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut żeby "ruszyły".
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wlać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić, na około 30 minut, do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać mąkę, przemieszać i wlać mleko. 
Sos podgrzewać do czasu aż się zagotuje i zgęstnieje. Dodać kawałki, pozbawionej ości ryby i całość doprawić:solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wylepić nim (posmarowaną oliwą i wysypaną mąką) formę do tarty o średnicy około 26 cm. 
Na ciasto wyłożyć farsz, a na nim ułożyć plastry pomidora, całość posypać żółtym serem..
Piec 20-25 minut w temp. 200 stopni C. 
Gotową tartę posypać drobno posiekaną, zieloną pietruszką.
Smacznego!
Inspiracja: program Ewy Wachowicz "Ewa gotuje".




poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Ciastka francuskie z szynką, serem i zieloną piertuszką


Smaczna przekąska na bazie ciasta francuskiego, którą z łatwością przygotujecie z tego co akurat macie w lodówce :-)




Składniki:
  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego (275 g)
  • 100 g szynki gotowanej
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 jajko 

Szynkę drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce, umytą, zieloną pietruszkę drobno posiekać.
Ciasto francuskie podzielić na 10 równych, niewielkich prostokątów.
Na każdym z nich ułożyć po trochu: szynki, sera i pietruszki.
Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, złożyć je na pół i skleić, dociskając brzegi ciastek widelcem.
Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pozostałym jajkiem i piec przez 20 minut w temp. 220 stopni C.
Smacznego!


czwartek, 14 kwietnia 2016

Pełnoziarniste ciasto na jogurcie greckim z malinami


Po bardzo słodkiej tarcie z masą orzechową, którą częstowałam Was ostatnio, dziś przyszła pora na nieco mniej kaloryczny i zapewne zdrowszy rodzaj ciasta ;-)





Składniki:
  • 2 duże jajka
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g drobnych owoców (ja użyłam mrożonych malin)
  • cukier puder (do obsypania gotowego ciasta)


Jajka utrzeć z cukrem, dodać olejek waniliowy i jogurt-całość zmiksować.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo, cały czas delikatnie mieszając (łyżką lub mikserem na wolnych obrotach), dodawać sypkie składniki do masy jajecznej.
2/3 owoców wmieszać w ciasto.
Niewielką keksówkę, lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam małej tortownicy o średnicy 20 cm) i przelać w nią ciasto, na ciasto wyłożyć pozostałe owoce.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut (stopień wypieczenia ciasta koniecznie sprawdzić patyczkiem).
Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi ze strony Słodkiefantazje.pl.




poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Tarta na spodzie z ciastek Oreo z masą orzechową i polewą z gorzkiej czekolady


Bardzo czekoladowa, bardzo słodka...i zapewne bardzo kaloryczna tarta na spodzie z ciasteczek Oreo z masą orzechową i polewą z gorzkiej czekolady... Brzmi pysznie-prawda?;-)
Zapewniam Was, że trudno jej się oprzeć...;-)



Składniki:

Spód:
  • 300 g ciasteczek Oreo
  • 70 g masła

Masa orzechowa:
  • 160 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 350 g solonego masła orzechowego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%

Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady

Do dekoracji:
  • kawałki kokosa



Spód: ciasteczka zmiksować z masłem (np. blenderem) na gładką masę. Masą wyłożyć spód i boki formy na tartę, o średnicy około 26 cm-wstawić do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej.
Masa orzechowa: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, gładką masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce masła orzechowego-cały czas ubijając. Na końcu wlać śmietankę kremówkę i całość ubijać przez około 2 minuty. 
Masę wyłożyć na schłodzony spód i ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Polewa czekoladowa: kawę zaparzyć w 30 ml gorącej wody, zagotować ją razem ze śmietanką i zdjąć z ognia. Następnie dodać połamaną w kawałki czekoladę i energicznie mieszając rozpuścić czekoladę, aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Masę przestudzić, wtedy zgęstnieje.
Gęstniejącą polewę wylać na tartę i całość udekorować w dowolny sposób. 
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
Muszę jeszcze dodać, że ta tarta została  przygotowana przez mojego Męża według przepisu pochodzącego ze  strony Kwestia Smaku :-)





czwartek, 7 kwietnia 2016

Granola... i pomysł na lekkie, wiosenne śniadanie


A co powiecie na takie śniadanie...?

Składniki:
  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g pestek dyni
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szkl. musu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g rodzynek


Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem rodzynek) wymieszać w misce.
W rondelku podgrzać mus jabłkowy z olejem i miodem.  Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi i całość rozłożyć na, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze piekarnikowej.
Zapiekać przez 45-50 minut w temp 150 stopni C, co jakiś czas mieszając.
Przestudzoną granolę wymieszać z rodzynkami.

Sposób podania:
  • 3 łyżki granoli
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • kilka świeżych lub mrożonych owoców ( u mnie maliny i jeżyny)
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Do wysokiej szklanki przełożyć jogurt, na niego wsypać granolę i ułożyć mrożone owoce. 
Całość można polać łyżką płynnego miodu.
Smacznego!



sobota, 2 kwietnia 2016

Chałka na jogurcie greckim


Choć przepisów na chałkę na blogu pojawiło się już kilka, to ja nie mogę się powstrzymać i ciągle wypróbowuję nowe...:-)

Składniki:
(na 2 chałki)

Ciasto:
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 g świeżych drożdży
  • 200 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka (+ do posmarowania)
Kruszonka:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 55 g masła
  • 3 łyżki cukru


Przygotować rozczyn:do podgrzanego mleka dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki-wymieszać i pozostawić, pod przykryciem, do wyrośnięcia na około 15 minut.
W misce wymieszać przesianą mąkę, sól i pozostały cukier. Następnie dodać, wymieszane ze sobą, mokre składniki: jajko, jogurt i roztopione, przestudzone masło. Na końcu wlać wyrośnięty rozczyn.
Zagnieść gładkie ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz.
Przygotować kruszonkę:roztopione masło wymieszać z mąką i cukrem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części podzielić jeszcze na 3 mniejsze. Utoczyć z nich długie wałeczki i zapleść 2 chałki, które ułożyć na, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze.
Chałki posmarować mlekiem i posypać kruszonką-zostawić jeszcze na 15 minut do ponownego  wyrośnięcia.
Po tym czasie upiec chałki w piekarniki rozgrzanym do temp. 200 stopni C przez 20 minut.
Smacznego!