niedziela, 26 czerwca 2016

Herbata mrożona


Dziś przepis na jedyny, słuszny napój kiedy temperatura za oknem przekracza 30 stopni C...w cieniu...

Składniki:
  • 1 l wrzącej wody
  • 3 torebki ekspresowej, czarnej herbaty
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • kilka plasterków cytryny
  • kilka jeżyn, malin i listków świeżej mięty
  • kostki lodu

W dużym dzbanku zaparzyć herbatę, posłodzić ją i przestudzić. 
Dodać sok z cytryny, plasterki cytryny, maliny, jeżyny i miętę. Wrzucić kostki losu-wymieszać.
Przelać do wysokich szklanek, lub specjalnych kubków ze słomką. 
Smacznego!


piątek, 24 czerwca 2016

Najbrzydsze owsiane ciastka na świecie z malinami i jeżynami


Po niezbyt urodziwych ciastkach z rabarbarem i truskawkami, wg przepisu Beaty z Lawendowego Domu, (na które przepis znajdziecie tu) przyszła pora na ciastka owsiane z malinami i jeżynami, które również nie wyglądają zbyt zachęcająco ;-)...ale zapewniam Was, że są pyszne i o wiele zdrowsze niż te kupione w sklepie.



Składniki:
(na około 15 sztuk)
  • 200 g jeżyn
  • 100 g malin
  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 80 ml oleju
  • 200 ml maślanki

Owoce pokroić na małe kawałki.
W misce wymieszać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, płatki migdałowe i skórkę z cytryny. Następnie wlać olej i maślankę-wymieszać. 
Na samym końcu wsypać owoce i całość delikatnie wymieszać łyżką.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układać niewielkie porcje ciasta, które delikatnie spłaszczać.
Piec przez 25 minut w temp. 200 stopni C.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!



wtorek, 14 czerwca 2016

Jogurtowniczki z truskawkami


Jogurtowniczki to takie serniczki w wersji mini których podstawowym składnikiem jest jogurt naturalny... do tego galaretka, owoce i prosty, bardzo już letni, deser gotowy!



Składniki:
(na 6 deserów)
  • 800 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki cytrynowe (rozpuszczone w 200 ml wrzącej wody)
  • 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 100 ml wrzącej wody)
  • kilka truskawek

Jogurt naturalny zmiksować z przestudzoną galaretką cytrynową i przełożyć do 6 pucharków. Pucharki wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie na masie jogurtowej ułożyć pokrojone truskawki które zalać przestudzoną galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Gotowe jogurtowniczki można udekorować listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Przepis (trochę zmodyfikowany) pochodzi z książki "Mała wielka uczta" Pauliny Stępień.


niedziela, 12 czerwca 2016

Mini tarty z rabarbarem, borówkami i truskawkami


Na zakończenie sezonu rabarbarowego, w mojej kuchni, upiekłam przepyszne, kruche mini tarty z nadzieniem z pieczonego rabarbaru, borówek i truskawek...;-)



Składniki:
(na 6 sztuk)

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1/2 szkl. borówek
  • 5 truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. cukru


Składniki ciasta połączyć ze sobą (dłońmi lub za pomocą robota). Uformować z niego kulę którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim 6 foremek do mini tart (trochę ciasta zostawić, około 1/4 do zrobienia "kratki"). 
Ciasto w foremkach nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia obciążyć i podpiec przez 15 minut (po 10 minutach pieczenia obciążenie zdjąć) w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni C.
Rabarbar umyć obrać ze skórki i pokroić w 2 cm kawałki, wymieszać go z cukrem i cukrem waniliowym, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 
Po tym czasie rozgnieść go widelcem, dodać borówki i truskawki (pokrojone w ćwiartki)-wymieszać.
Owocowe nadzienie przełożyć na podpieczone kruche spody, przykryć je "kratką" przygotowaną z pozostałego ciasta. 
Całość piec przez 30 minut w temp. 180 stopni C.
Przed podaniem tarty można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



środa, 8 czerwca 2016

Carbonara szparagowa


Dziś carbonara w bardzo sezonowym wydaniu...bo ze szparagami :-)
Doskonała! Spróbujcie koniecznie!



Składniki:
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 10 szt. zielonych szparagów
  • 80 g surowego, wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 30 g twardego, żółtego sera


Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente).
Szparagi umyć, oderwać ich twarde końcówki, a łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczkach (główki zostawić).

Na dużą, głęboką patelnię wyłożyć posiekany boczek i smażyć go przez 2-4 minuty. Dodać posiekany czosnek i szparagi (starte łodygi i główki) i smażyć przez 2 minuty na małym ogniu, co chwila mieszając. Doprawić je solą i pieprzem.
Do miski wbić jajka, dodać posiekaną natkę i 3/4 startego sera-całość roztrzepać widelcem. Trzymając patelnię na małym ogniu przełożyć do niej odcedzony makaron, wymieszać i zdjąć z ognia. Następnie wlać do niego mieszankę jajeczną i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Podawać od razu, posypując resztą startego sera.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



niedziela, 5 czerwca 2016

Tarta ze szpinakiem i jajkami


Ostatnio na blogu zrobiło się bardzo słodko...królują ciasta, ciasteczka, słodkie bułeczki...
Zapewniam Was jednak, że nie samymi słodkościami się żywimy, jadamy również obiady...:-)
A choćby taką wiosenną tartę ze szpinakiem i jajkami :-)



Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Składniki na ciasto zagnieść (jeśli nie chce się wystarczająco kleić dodać 2 łyżki zimnej wody). 
Z ciasta uformować kulę, którą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty, o średnicy 26 cm, nakłuć widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać szpinak, posiekany czosnek i smażyć 3 minuty. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć na ciasto.
Jajka roztrzepać ze śmietaną,doprawić solą i pieprzem-zalać szpinak.
Na wierzchu tarty ułożyć pokrojone w plastry jajka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 210 stopni C. Po 5 minutach zmniejszyć temp. do 190 stopni C i piec przez około 40 minut, aż wierzch się przyrumieni. 
Tartę podawać lekko przestudzoną.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Lawendowy dom.




środa, 1 czerwca 2016

Bułeczki drożdżowe z ciasta ziemniaczanego z konfiturą morelową i rabarbarem


Jeśli nie znudziły Wam się jeszcze wypieki z rabarbarem w roli głównej, to mam dla Was przepis na fantastyczne bułeczki drożdżowe z ciasta ziemniaczanego.
Ja swoje bułeczki zrobiłam z konfiturą morelową i rabarbarem, ale zapewniam Was, że z innymi sezonowymi owocami będą równie pyszne.
Te bułeczki doskonale smakują następnego dnia, lekko podgrzane w mikrofalówce :-) 




Składniki:
(na 9-10 sztuk)
Ciasto:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła 
  • 120 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżeczek konfitury morelowej
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • płatki migdałowe


Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na 1,5 cm kawałki, Dodać do niego cukier i cynamon, dokładnie wymieszać-odstawić.
Drożdże zasypać łyżką cukru i zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. 
Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować z ciasta okrągłe placki, które ułożyć na, wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
W każdym placku, za pomocą kieliszka, odcisnąć wgłębienie i napełnić je 1 łyżeczką konfitury morelowej i rabarbarem (odsączonym z nadmiaru soku). 
Brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym z wodą jajkiem.
Bułeczki odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posypać je płatkami migdałowymi.
Piec przez 15-20 minut w temp. 200 stopni C.
Smacznego!
Przepis na ciasto ziemniaczane na drożdżach pochodzi z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.