piątek, 1 lipca 2016

Czekoladowe ciasto z musem truskawkowym



Mocno czekoladowe, ciężkie (jak brownie) ciasto, na nim delikatny i lekki mus truskawkowy, cieniutka warstwa galaretki i owoce...
Przepis na to ciasto znalazłam na Kwestii Smaku i wiedziałam, że muszę je zrobić, koniecznie teraz, szybko, póki sezon truskawkowy jeszcze trwa...
Wy też się pospieszcie...;-)



Składniki:

Spód:
  • 125 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml wody
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 1/4 szkl. maki pszennej
Mus truskawkowy:
  • 450 g truskawek (świeżych lub mrożonych)+świeże do dekoracji
  • 1 galaretka truskawkowa
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 % (schłodzonej)
Galaretka:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2/3 szkl. soku lub kompotu truskawkowego


Spód: do garnka włożyć masło, czekoladę, wodę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka zestawić ją z ognia i wystudzić.
Żółtka ubić z połową cukru aż będą puszyste. 
W drugiej misce ubić na sztywno białka z pozostałym cukrem.
Do ubitych żółtek dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie wsypać mąkę i ponownie wymieszać (łyżką). Na samym końcu dodać białka.
Ciasto przelać do, wyłożonej papierem do pieczenia, formy o wymiarach 24x24 cm i wstawić do piekarnika, nagrzanego do temp. 160 stopni C (grzanie góra-dól bez termoobiegu) na 30 minut.
Ciasto wystudzić.
Mus truskawkowy: mrożone truskawki wcześniej rozmrozić, świeże opłukać i usunąć szypułki.
Truskawki zmiksować, blenderem, razem z sokiem z cytryny na mus. 
Przełożyć go do garnka, dodać cukier i mieszając podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, podgrzewać aż galaretka się rozpuści (nie gotować).
Mus wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywną, gęstą pianę i połączyć z musem truskawkowym.
Mus przełożyć na ciasto czekoladowe. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki.
Galaretka: żelatynę rozpuścić w bardzo ciepłym soku truskawkowym, przestudzić i delikatnie rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Udekorować świeżymi owocami.
Smacznego!