wtorek, 30 sierpnia 2016

Pszenno-orkiszowe bułki z rozmarynem i solą morską


Miękkie pszenno-orkiszowe bułki na drożdżach, które ze względu na dodatek rozmarynu i soli morskiej najlepiej smakują w towarzystwie różnego rodzaju wytrawnych dodatków...:-)




Składniki:
(na 16-18 średniej wielkości bułeczek)

Zaczyn:
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g wody (w temp. pokojowej)
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w naczyniu, które przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie dodać:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g wody
  • 60 g mleka w proszku
Dodatkowo:
  • 40 g roztopionego, przestudzonego masła (do posmarowania bułek)
  • świeży, posiekany rozmaryn
  • sól morska

Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto nie powinno się kleić. Przykryć je folią spożywczą i odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Dwie formy (ja użyłam tortownicy o śr. 26 cm i kwadratowej formy o wymiarze 24 cm) wysmarować masłem. 
Ciasto podzielić na kawałki (16-18 szt.), uformować z nich bułeczki, które obtoczyć w roztopionym maśle. 
Bułeczki ułożyć w formach, w około 1,5 cm odstępach, posypać je solą i posiekanym rozmarynem.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piec w temp. 180 stopni C przez 30-40 minut.
Smacznego!
Przepis na bułeczki pochodzi z tego bloga.



sobota, 27 sierpnia 2016

Sorbet gruszkowy z cynamonem


Za moim oknem słońce i przyjemne ciepło... wykorzystuję więc ten fakt i robię sorbet... Trochę już pachnący jesienią bo gruszkowy z cynamonem...ale i tak wiem, że skutecznie nas orzeźwi w ostatnie ciepłe dni właśnie mijających wakacji...;-)




Składniki:
  • 4 duże gruszki z syropu lub kompotu
  • 1/2 szkl. syropu lub kompotu z gruszek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 czubate łyżki miodu

Wszystkie składniki sorbetu włożyć do jednego naczynia i zmiksować na puree. 
Schłodzić, a następnie umieścić w maszynce do robienia lodów. 
Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej.



wtorek, 23 sierpnia 2016

Tosty z tuńczykiem, serem i ziołami


Ostatnio na blogu pojawił się przepis na chleb tostowy, teraz więc przyszła pora żeby pokazać Wam jakie tosty my najbardziej lubimy i robimy najczęściej...;-)




Składniki:
(na tosty dla 2 osób)
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1 puszka tuńczyka w kawałku w sosie własnym
  • masło
  • 4 plastry sera tostowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • zioła prowansalskie
  • pieprz i sól

Tuńczyka odsączyć z sosu, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Dodać ketchup, zioła prowansalskie, sól i pieprz-dokładnie wymieszać.
Kromki chleba cienko posmarować masłem. Na 4 z nich równomiernie rozłożyć tuńczyka, na nim położyć ser i przykryć kromką chleba z samym masłem.
Kanapki włożyć do rozgrzanego tostera i upiec na rumiano.
Smacznego!



sobota, 20 sierpnia 2016

Chleb tostowy


Dziś przepis na chleb tostowy bez spulchniaczy, ulepszaczy i utrwalaczy..., który w przeciwieństwie do tego kupionego w sklepie, nie ma daty przydatności do spożycia przekraczającej dwa miesiące...i to jest właśnie jego największa zaleta :-)




Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml mleka
  • 40 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • płatki soli (do posypania chleba)

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać do nich cukier, wodę, mleko, masło i sól-wymieszać.
Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (powinno być miękkie i elastyczne). 
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, na około 40 minut, do wyrośnięcia.
Keksówkę wysmarować oliwą i oprószyć bułką tartą lub otrębami, przełożyć do niej ciasto i posypać, jego wierzch, płatkami soli-odstawić jeszcze na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C, na jego dnie ustawić miseczkę z kostkami lodu.
Chleb piec przez 30-35 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis na chleb tostowy pochodzi z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.



wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciastka francuskie z twarogiem i malinami


Łatwe do przygotowania ciastka na bazie gotowego ciasta francuskiego... z tym co akurat w lodówce i na ogrodzie...;-)

Składniki:
(na 8 sztuk)
  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego (300 g)
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżeczki przyprawy do sernika (lub ziarenka z 1/2 laski wanilii i 1 łyżeczka skórki startej z cytryny)
  • 2 jajka
  • kilka malin
  • 3 łyżki cukru pudru (+do posypania gotowych ciastek)

Ser utrzeć z 1 jajkiem, cukrem pudrem i przyprawą do sernika na gładką masę.
Ciasto francuskie podzielić na 8 równych kwadratów. Na każdym z nich położyć 1 łyżkę masy serowej i kilka malin.
Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, złożyć na pół i mocno skleić.
Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym jajkiem.
Piec przez 20 minut w temp. 220 stopni C.
Przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


piątek, 12 sierpnia 2016

"Uśmiechnięte", twarogowe ciastka z jabłkami


A co powiecie na ciastka które już samym wyglądem wprawiają w dobry humor...?
"Uśmiechnięte", twarogowe ciastka z jabłkami polecają się do popołudniowej kawy ;-)

Składniki:
( na około 45 sztuk)
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru (+do posypania gotowych ciastek)
  • kilka niewielkich jabłek

Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki.
Mąkę połączyć z cukrem pudrem, serem i miękkim masłem-zagnieść ciasto, które zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-45 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować (jak na pierogi) i wycinać z niego niewielkie kółka (szklanką).
Na środku każdego kółka układać cząstkę jabłka i składać na pół-tworząc "uśmiech".
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i na niej ułożyć ciastka. 
Piec przez 20 minut w temp. 180 stopni C.
Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem.
Smacznego!




poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Chleb oliwkowy


Dziś mam coś dla wielbicieli smaków śródziemnomorskich i domowego pieczywa...
Chleb oliwkowy według przepisu Elizy Mórawskiej pochodzącego z jej książki "O chlebie".

Składniki:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 8 łyżek bardzo aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki pokrojonych oliwek 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
Dodatkowo:
  • pestki słonecznika lub trochę mąki (do posypania chleba)



Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać w misce i przełożyć do, wysmarowanej olejem i wysypanej mąką, keksówki. Przykryć ją ściereczką i zostawić na 3-6 godzin w temperaturze pokojowej, czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia i aktywności zakwasu.
Wyrośnięty chleb posypać mąką lub pestkami dyni.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C i wstawić do niego chleb. Ścianki piekarnika spryskać wodą.
Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 30-40 minut, wierzch chleba powinien być złotobrązowy. 
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Smacznego!



poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Szybkie, ucierane ciasto z agrestem


Jeśli uda Wam się gdzieś jeszcze kupić agrest, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu...
Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne :-)



Składniki:
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 500 g (odszypułkowanego i umytego) agrestu
  • 3 łyżki brązowego cukru (do posypania ciasta przed pieczeniem)


Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać ze skórką otartą z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim (miksując po każdym dodaniu).
Do masy maślanej wsypać sypkie składniki i całość wymieszać szpatułką.
Kwadratową formę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto (jest bardzo gęste) i wyrównać. Wierzch ciasta posypać bułką tartą i ułożyć na nim owoce (ciasno, jeden obok drugiego, lekko wciskając je w ciasto).
Owoce posypać brązowym cukrem.
Piec przez około 60 minut (lub trochę dłużej, do "suchego patyczka") w temp. 160 stopni C.
Upieczone, wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na to ciasto (po moich małych zmianach) pochodzi z książki "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej.