poniedziałek, 28 listopada 2016

Wianuszek z ciasta francuskiego z cynamonem i brązowym cukrem


Taki wianuszek z cynamonem i brązowym cukrem, to nieskomplikowany wypiek, na bazie gotowego ciasta francuskiego, który doskonale zaspokoi nasz apetyt, gdy dopada nas nagła ochota na coś słodkiego...;-)




Składniki:
  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego (275 g)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 jajko
Arkusz, gotowego, ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować roztopionym masłem i posypać równomiernie, brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. 
Tak przygotowane ciasto zwinąć, od dłuższego boku, w rulon, a następnie rozciąć wzdłuż, na pół, zostawiając od góry około 3 cm bez nacięcia. 
Rulony ciasta zapleść, jeden z drugim. 
Końce ciasta zlepić ze sobą (powstanie wianuszek). Przełożyć go na,wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec przez 25 minut w 225 stopniach C.
Smacznego!



piątek, 25 listopada 2016

Minitorcik fistaszkowy


Dziś na blogu coś dla wielbicieli słodko-słonych smaków w wypiekach-torcik fistaszkowy! 
Kakaowe blaty ciasta biszkoptowego, w moim torcie, są przełożone fantastycznym kremem z serka mascarpone i masła orzechowego, które nadaje słodkiemu kremowi lekko słony posmak...
Zachęcam wszystkich do wypróbowania takiego połączenia smaków- jest znakomite! :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl i 1 łyżka pszennej mąki tortowej
  • 1/3 szkl. kakao
Krem orzechowy:
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 300 g masła orzechowego
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 szkl. orzeszków ziemnych (podpieczonych i posiekanych)
Sos czekoladowy:
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady


Wszystkie składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiać z kakao.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodać cukier (łyżka po łyżce). Następnie, cały czas ubijając, kolejno dodawać żółtka.
Do masy wsypać mąkę, wymieszaną z kakao i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować), przełożyć do niej ciasto i wyrównać jego wierzch. 
Piec w temp. 160-170 stopni C przez 35-40 minut (do "suchego patyczka").
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, lub kuchenny blat (dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie i będzie równej wysokości). 
Odstawić do uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia.
Następnie przekroić biszkopt na 2 blaty.
Krem: Serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder umieścić w misce robota i miksować do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę.
Ubitą śmietanę połączyć z masą orzechową. Dodać uprażone i posiekane orzeszki ziemne-wymieszać.
Jeden blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 szkl. słabej herbaty, bez cukru. Na biszkopt wyłożyć połowę kremu orzechowego i przykryć go drugim blatem (nasączyć go taką samą ilością herbaty), wierzch tortu posmarować pozostałym kremem.
Sos czekoladowy: Śmietankę mocno podgrzać i zestawić z ognia, dodać do niej pokrojoną czekoladę i zostawić na około 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać. Przestudzić.
Wierzch tortu udekorować gęstniejącym, schłodzonym sosem czekoladowym i orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Przepis na torcik pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery-na każdą okazję".


niedziela, 20 listopada 2016

Zapiekanka z mięsem mielonym, kaszą bulgur i papryką


Moim zdaniem zapiekanka to zawsze dobry pomysł na obiad...
Ta którą zrobiłam dzisiaj jest smaczna, sycąca i bardzo prosta do przygotowania :-)

Składniki:
  • 15 dag kaszy bulgur
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 3 papryki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia
  • 2-3 łyżki bułki tartej


Kaszę wymieszać z natką pietruszki i zalać wrzącym bulionem. Przykryć i odstawić na 15-20 minut, do czasu aż kasza wchłonie cały bulion.
Cebulę i paprykę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć na niej cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Połowę rozmąconego jajka wlać do kaszy-wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. 
W osobnej misce wyrobić mięso mielone z resztą jajka, przecierem pomidorowym, podsmażonymi warzywami, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na jego dno wyłożyć 1/3 mieszanki mięsnej, połowę kaszy, 1/3 mięsa, ponownie kaszę i na końcu resztę mięsa. 
Wierzch zapiekanki posypać bułką tartą i przykryć folią aluminiową.
Formę z zapiekanką wstawić do nieco większej blachy, do której wlać wodę (tyle żeby sięgała do połowy wysokości formy z zapiekanką). Tak piec przez 1,5 godz w temp. 180 stopni C. 
Wierzch zapiekanki musi się ściąć i przyrumienić.
Smacznego!



środa, 16 listopada 2016

Pełnoziarniste placuszki ze śliwkami


Delikatne, pełnoziarniste placuszki ze śliwkami, idealne do kubka gorącej herbaty z miodem i cytryną, w chłodny, pochmurny dzień.

Składniki:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżki oleju
  • 1 szkl. mąki razowej żytniej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka śliwek węgierek
  • cukier puder (do posypania usmażonych placuszków)


Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w plastry. 
Do miski wlać jogurt, dodać jajka, tłuszcz i wymieszać. 
Następnie wsypać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier-wymieszać łyżką.
Na rozgrzaną, delikatnie wysmarowaną tłuszczem, patelnię kłaść po łyżce ciasta, na nim układać po kilka plasterków śliwek. Smażyć, z każdej strony, do zrumienienia.
Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com


piątek, 11 listopada 2016

Tartaletki dyniowe z orzechami ziemnymi


Przygotowanie tartaletek zabiera trochę czasu-to wiadomo...
Zapewniam Was jednak, że efekt końcowy wynagrodzi poświęcony czas :-) Bo maślane, kruche ciasto w połączeniu z nadzieniem z serka mascarpone i dyniowego puree, z nutą pomarańczy, jest naprawdę zachwycające :-)


Składniki:
(na 6 sztuk)

Ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
Nadzienie:
  • 200 g puree z dyni
  • 125 g serka mascarpone
  • 55 g cukru 
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • orzeszki ziemne (niesolone)


Przygotować ciasto:przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę i cukier-szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Foremki na tarteletki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim foremki i nakłuć widelcem. 
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć (np. grochem) i podpiec przez 10 minut w temp. 190 stopni C. Następnie papier z obciążeniem usunąć i piec kolejne 10 minut.
Z resztek kruchego ciasta wyciąć foremką małe listki (posłużą do dekoracji).
Serek mascarpone zmiksować z cukrem, dodać puree z dyni, jajko, przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
Na wystudzone spody tartaletek wyłożyć przygotowane nadzienie, udekorować je listkami z ciasta i orzeszkami ziemnymi.
Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego go temp. 190 stopni C i piec przez 25 minut.
Smacznego!
Przepis na tartaletki pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery-na każdą okazję".


niedziela, 6 listopada 2016

Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym


Dziś mam dla Was przepis na delikatną, puszystą i rozpływającą się w ustach biszkoptową roladę z musem jabłkowym.



Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
Nadzienie:
  • 500 ml musu jabłkowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo:
  • cukier puder wymieszany z cynamonem (do posypania gotowej rolady)


Białka oddzielić od żółtek. 
Z białek ubić sztywną pianę z połową cukru.
Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem,cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. 
Do masy z żółtek dodać przesiane mąki-wymieszać, a następnie pianę z białek-całość delikatnie połączyć (najlepiej łyżką).
Blachę, o wymiarach 25x35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać na nią ciasto.
Piec około 15-20 minut w temp. 170 stopni C. 
Upieczony biszkopt zostawić przez chwilę w zamkniętym piekarniku, następnie przełożyć go na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć papier i delikatnie zwinąć roladę (razem ze ściereczką). Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Mus jabłkowy przełożyć do rondelka i podgrzać, gdy będzie gorący wsypać do niego galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać (galaretka powinna się w musie rozpuścić).
Mus z galaretką przestudzić, a gdy zacznie lekko tężeć wyłożyć go na, delikatnie rozwiniętą, roladę. Roladę ponownie zwinąć, ułożyć łączeniem do dołu i włożyć do lodówki, do czasu aż mus całkowicie stężeje.
Przed podaniem roladę oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!


piątek, 4 listopada 2016

Crumble ze śliwkami


Śliwki zapieczone pod chrupiącą kruszonką... Prosty deser który z powodzeniem osłodzi nam ponure, jesienne i zimowe wieczory...



Składniki:
(na 4 porcje)
  • 6 dużych śliwek pokrojonych w ćwiartki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 50 g migdałów w płatkach (+do posypania)


Do niewielkiego garnka włożyć śliwki, wlać sok, dodać cukier i cynamon-wymieszać i podgrzewać 5 minut.
Składniki na kruszonkę wsypać do jednej miseczki i rozetrzeć między palcami.
Podgrzane śliwki rozdzielić między 4 żaroodporne foremki. Na owocach równomiernie rozłożyć kruszonkę i posypać ją płatkami migdałów.
Piec przez 25 minut w temp. 180 stopni C.
Podawać od razu na gorąco.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi ze strony mojewypieki.com