sobota, 24 grudnia 2016

Waniliowe kruche ciasteczka z Rudolfem


Kruche waniliowo-maślane ciasteczka z podobizną przeuroczego renifera Rudolfa... 
Zachwycą nie tylko najmłodszych ;-)



Składniki:
(na około 45 sztuk)

Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g schłodzonego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej i białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (lub czekoladowe pisaki do dekoracji ciasteczek)
  • czerwone groszki (u mnie też kilka brązowych)

Z podanych składników zagnieść ciasto (można użyć robota). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na, podsypanej delikatnie mąką, stolnicy, na grubość około 3 mm. Wykrawać okrągłe ciasteczka i układać je (w niewielkich odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 12 minut w temp. 180 stopni C. Wystudzić na kratce.
Wystudzone ciasteczka dekorować (roztopioną białą czekoladą przyklejać cukierkowy nosek, a gorzką czekoladą rysować rogi i oczy renifera).
Smacznego!
Przepis na ciastka pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej.



Wszystkim Czytelnikom naszego bloga życzymy Zdrowych, Radosnych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz dużo Szczęścia i Pomyślności w nadchodzący Nowym 2017 Roku.
Edyta i Michał

piątek, 23 grudnia 2016

Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami


Moje ulubione, świąteczne połączenie smakowe tym razem znalazło się w krokietach...
Zapraszam, oto mój sprawdzony przepis :-)



Składniki:
(na 10 sztuk)

Ciasto:
Składniki i wykonanie według tego przepisu.
Farsz:
Składniki i wykonanie według tego przepisu.
Dodatkowo:
  • 2 całe jajka (rozbełtane z 3 łyżki mleka)
  • bułka tarta
  • masło klarowane (do smażenia krokietów)
Na środek każdego naleśnika nakładać po 2 łyżki farszu. 
Brzegi naleśnika złożyć do środka (w kopertę). 
Tak przygotowane naleśniki zanużać w, rozbełtanych z mlekiem, jajkach i panierować (z każdej strony) w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, na złoty kolor.
Smacznego!



czwartek, 22 grudnia 2016

Tarta z kiszoną kapustą i grzybami


Kiszona kapusta z suszonymi grzybami to zdecydowanie mój faworyt na świątecznym stole. 
Bardzo lubię ten "duet" w pierogach czy drożdżowym kulebiaku (na który przepis znajdziecie tutaj). 
W tym roku to połączenie składników planuję wykorzystać w kruchej, maślanej pysznej tarcie... 
Mam nadzieję, że na Waszym świątecznym stole też znajdzie się dla niej miejsce...;-)



Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
Farsz:
Składniki i wykonanie farszu według tego przepisu.

Dodatkowo:
  • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania ciasta przed pieczeniem)


Mąkę przesiać, dodać do niej sól, pokrojone w małe kawałki masło i jajko-szybko zagnieść ciasto (jeśli nie będzie chciało się kleić dodać 1-2 łyżki zimnej wody). 
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Formę do tarty o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
Z ciasta odkroić 1/3 i włożyć lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Nakłuć widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć (np. grochem) i piec przez 15 minut w temp. 180 stopni C, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany farsz, a na nim ułożyć kratkę z, odłożonego wcześniej do lodówki, kawałka (1/3) ciasta.
Wierzch tarty posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 25 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!
Inspiracja pochodzi ze strony kwestiasmaku.com



wtorek, 20 grudnia 2016

Czekoladowy sernik ze śliwkami kalifornijskimi


Efektowny, bogaty, aromatyczny, wyrazisty w smaku, po prostu pyszny czekoladowy sernik z suszonymi śliwkami...
Będzie wspaniałą ozdobą, każdego, świątecznego stołu...:-)




Składniki:

Spód:
  • 230 g pełnoziarnistych herbatników
  • 60 g roztopionego masła
Masa sernikowa:
  • 500 g zmielonego twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 130 g gorzkiej czekolady (roztopionej i lekko przestudzonej)
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego (lub 2 łyżki rumu)
  • 100 g śliwek kalifornijskich (pokrojonych w kawałki)
Polewa czekoladowa:
  • 50 g śmietany kremówki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
  • pokrojone w plasterki śliwki w czekoladzie


Spód: herbatniki rozkruszyć (za pomocą wałka lub blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem o pieczenia. Wsypać do niej ciasteczka z masłem i dokładnie wylepić nimi dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy. 
Schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.
Masa: wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. 
W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy, oprócz czekolady i śliwek. Zmiksować do połączenia składników. Dodać czekoladę i powtórnie zmiksować. 
Na końcu wmieszać w masę śliwki (najlepiej łyżką lub szpatułką).
Masę przelać na ciasteczkowy spód i piec w temp. 150 stopni C przez 50-60 minut. 
Cała powierzchnia sernika powinna być ścięta i wypieczona (należy sprawdzić patyczkiem).
Wyjąć z piekarnika, wystudzić i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Przygotować polewę: do roztopionego, gorącego masła dodać posiekaną czekoladę, zostawić na 3 minuty i dokładnie wymieszać. 
Gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje udekorować sernik.
Smacznego!
Przepis na sernik pochodzi z książki "Moje wypieki-wielki powrót!" Doroty Świątkowskiej.



poniedziałek, 19 grudnia 2016

Keks z orzechami na białkach


Co zrobić z zalegającymi w zamrażarce, pozostałymi po pieczeniu innych ciast, białkami...? Odpowiedź jest prosta :-)
Upiec świąteczny keks z orzechami! 
Zapraszam, po przepis :-)



Składniki:
  • 8 białek
  • 2 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 szkl. mąki
  • 25 dag roztopionego, przestudzonego masła
  • 25 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder (do oprószenia upieczonego ciasta)

Ubić bardzo sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo, cały czas ubijając, dodawać cukier i cukier waniliowy. Pianę z cukrem ubijać przez około 10 minut. Delikatnie mieszając łyżką, stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewać po trochu roztopione masło. 
Na końcu wsypać posiekane orzechy włoskie.
Ciasto przelać do keksówki (o długości około 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 stopni C (koniecznie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Po upieczeniu keks oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com


sobota, 17 grudnia 2016

Waniliowo-orzechowe kruche rogaliki


Kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka w kształcie małych rogalików-przepyszne!
Zapach który wydobywa się z piekarnika podczas ich pieczenia-zachwycający!
Mam nadzieję, że wystarczająco Was zachęciłam do ich upieczenia ;-)



Składniki:
(na około 40 sztuk)


  • 200 g masła
  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów, lub pół na pół z orzechami laskowymi
  • 3/4 szkl. cukru pudru (+ do oprószenia upieczonych ciasteczek)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Mąkę przesiać, z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, zmielone migdały z orzechami, sól i masło, całość połączyć (powstanie kruszonka). 
Następnie wbić jajko, wymieszać i zagnieść ciasto. 
Z ciasta uformować kulę, którą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej niewielkie rogaliki, uformowane ze schłodzonego ciasta.
Piec przez 8-10 minut w temp. 200 stopni C.
Ostudzone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na ciasteczka pochodzi ze strony Kotlet.tv



środa, 14 grudnia 2016

Cinnamon rolls-bułki cynamonowe


Puszyste drożdżowe bułeczki ze słodkim cynamonowo-cukrowym nadzieniem... Zapraszam...Częstujcie się...:-)

Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 190 ml mleka
  • 2 jajka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 40 g roztopionego masła
Lukier:
  • około 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody


Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, wsypać po łyżce cukru i mąki-wymieszać i odstawić na około 15 minut (drożdże powinny się "spienić").
Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki-wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać około 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt. 
Posmarować go roztopionym masłem i posypać mieszanką: cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Zwinąć jak roladę, pokroić w około 3 cm plastry. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Piec przez 25 minut w temp. 180 stopni C.
Polukrować (cukier puder roztarty z gorącą wodą na gładką masę).
Smacznego!
Przepis na bułeczki pochodzi ze strony Kotlet.tv



sobota, 10 grudnia 2016

Dyniowe racuchy z jabłkami


Tej jesieni kilka sporych dyń przerobiłam na puree... Wyszło tego całkiem sporo, moja mała zamrażarka pęka w szwach... Jestem jednak przekonana, że do przyszłorocznego sezonu dyniowego nie będzie po nim śladu... 
Z pewnością je wykorzystam, a choćby do zrobienia takich cudownych, dyniowych racuszków z jabłkami :-)


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szkl. letniego mleka
  • 1 szkl. puree z dyni
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 duże jabłka

Dodatkowo:
  • cukier puder
  • powidła śliwkowe


Jabłka umyć, ubrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki.
Mąkę przesiać, dodać sól, w środku zrobić zagłębienie do którego wkruszyć drożdże. 
Drożdże zasypać cukrem i zalać 1/2 szkl. mleka-delikatnie wymieszać i odstawić na 15 minut (by drożdże ruszyły). Po tym czasie dodać puree, skórkę z cytryny i resztę mleka-całość ponownie wymieszać. 
Na samym końcu dorzucić jabłka. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie, na lekko natłuszczonej patelni, smażyć niewielkie racuszki.
Podawać z cukrem pudrem i powidłami.
Smacznego!
Przepis na racuszki pochodzi ze strony mojewypieki.com



poniedziałek, 5 grudnia 2016

Prosty pszenny chleb z pomidorowym pesto


Miękki, puszysty, pszenny chlebek z wyrazistym nadzieniem z pesto z suszonych pomidorów...
Trudno nam było się od niego oderwać...:-)

Składniki:
Ciasto chlebowe:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350-400 g mąki pszennej
  • 200 g ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
Pesto z suszonych pomidorów:
  • 1/2 szkl. suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • 4 łyżki ziaren słonecznika (zrumienionego na suchej patelni)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 szkl. startego parmezanu
  • 1/3 szkl. w której były suszone pomidory
Dodatkowo:
  • 150 g startego parmezanu

W dużej misce połączyć: mleko, oliwę, cukier, sól i pokruszone drożdże. Następnie stopniowo dodawać mąkę i ziemniaki-wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto umieścić w, wysmarowanej oliwą, misce, przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Wszystkie składniki pesto zmiksować na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wyrobić przez chwilę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x35 cm. Na nim rozsmarować pesto i rozsypać połowę parmezanu. Prostokąt zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku.
Wałek ciasta przekroić wzdłuż, zostawiając od góry około 4 cm bez nacięcia. 
Obie części ciasta spleść ze sobą, przekładając jeden wałek ciasta nad drugim-końce zlepić. 
Uformowany chlebek włożyć do, wyłożonej papierem keksówki i posypać pozostałym parmezanem.
Przykryć folią i zostawić na około 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na 30 minut. 
Jeśli chlebek zbyt szybko się rumieni należy go, na 10 minut przed końcem pieczenia, przykryć folią aluminiową.
Smacznego!
Przepis na chlebek pochodzi  z książki Elizy Mórawskiej "O chlebie" (w oryginalnym przepisie autorka użyła klasycznego bazyliowego pesto).



piątek, 2 grudnia 2016

"Bogate" ciasto marchewkowe z kremem



Dziś mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe w znacznie wzbogaconej wersji... bo oprócz marchewki znajdziecie w nim: orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i kawałki ananasa... 
Do tego ciasto jest przełożone fantastycznym kremem na bazie lekko solonego serka philadelphia... Mam nadzieję, że Was również zachwyci swoim smakiem :-)




Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 3/4 szkl. kefiru
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szkl. drobno pokrojonego ananasa z puszki
  • 2 szkl. startej marchewki (na średnich oczkach)
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. rodzynek (pokrojonych na mniejsze kawałki)

Krem:
  • 300 g serka philadelphia 
  • 90 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

Dodatkowo:
  • cynamon
  • suszona żurawina

 

Jajka wbić do miski, dodać do nich olej, kefir, olejek waniliowy i cukier-wymieszać trzepaczką.
Mąkę przesiać z sodą, cynamonem i solą. Następnie do składników suchych wlać mokre i wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników.
Do masy dodać marchewkę, ananasa i bakalie-wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać do niej ciasto.
Ciasto piec w temp. 180 stopni C przez około 70 minut (do suchego patyczka).
Przygotować krem. Wszystkie składniki kremu powinny być w temp. pokojowej. 
Do misy miksera włożyć masło, cukier i wanilię-utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie w 3 turach dodawać serek (cały czas mieszając).
Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy, przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć połową kemu.
Drugą część kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować żurawiną i cynamonem.
Smacznego!