piątek, 13 stycznia 2017

Babka budyniowa


Brak ochoty na bardziej skomplikowane wypieki, w naszym domu, trwa nadal... tak więc ostatnio królują u nas proste, ucierane babki :-) 
Tym razem upiekłam babkę z dodatkiem proszku budyniowego o smaku śmietankowym który sprawia, że ciasto pachnie naprawdę wspaniale i trudno przejść obok niego obojętnie ;-)

Składniki:
  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g waniliowego lub śmietankowego budyniu w proszku (bez cukru)
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
  • cukier puder
  • lukier (cukier puder+gorąca woda)

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej. Jajka dodatkowo ogrzewać w ciepłej wodzie przez 30 minut.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać.
Masło roztopić i lekko przestudzić (może pozostać lekko ciepłe)
Do miski wbić ogrzane jajka i dodać cukier-ubijać, na najwyższych obrotach, do czasu uzyskania jasnej, puszystej piany i potrojenia jej objętości. 
Wsypać suche składniki i zmiksować, tylko do połączenia składników. Następnie, cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlewać masło.
Średniej wielkości keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać do niej ciasto i wyrównać jego wierzch.
Piec w temp. 160 stopni C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto przestudzić, następnie wyjąć z formy i całkowicie ostudzić na kratce.
Polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Inspiracja: "Moje wypieki-wielki powrót" D. Świątkowska.



4 komentarze:

  1. Kawałek takiej babki i szklanka mleka migdałowego to jest dopiero raj na ziemi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste i suche babki :) Idealne do kakao lub kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ją czuję już tutaj...mmmm... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto najlepiej smakuje z kubasem kakao:)

    OdpowiedzUsuń