sobota, 7 stycznia 2017

Babka orzechowa


Po sernikach, makowcach, piernikach i innych świątecznych wypiekach, dziś zamarzyło nam się, do kawy, najzwyklejsze ciasto ucierane...:-) Upiekłam więc, wcale nie taką zwykłą, bo miękką, bardzo aromatyczną i mocno orzechową babkę :-)



Składniki:
  • 250 g masła
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl. zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 4 jajka
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Dodatkowo:
  • cukier puder (do oprószenia upieczonej babki)

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej.
Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (co jakiś czas mieszając), gdy cukier się rozpuści zdjąć masę z palnika. Przestudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Dodać zmielone orzechy.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. 
Przestudzoną masę maślaną zmiksować z suchymi składnikami, cały czas mieszając, dodawać po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek i posiekane orzechy-całość delikatnie wymieszać łyżką.
Formę do babki z kominem (średniej wielkości) wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać do niej ciasto i wyrównać jego wierzch.
Piec w temp. 175 stopni C przez 45 minut (lub dłużej), do "suchego patyczka".
Przestudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na babkę pochodzi z książki "Moje wypieki-wielki powrót" D. Świątkowskiej.




4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis! Tylko nie mam takiej foremki, muszę ją zakupić. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie babki - są świetne na świeżo, jak i wtedy gdy się trochę zeschną.

    OdpowiedzUsuń