czwartek, 19 stycznia 2017

Makaron penne z tuńczykiem i pomidorami


To danie ratuje mnie zawsze wtedy gdy nie mam czasu i ochoty na gotowanie , a pora obiadowa zbliża się nieubłaganie ;-)

Składniki:
  • 400 g makaronu penne
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, bazylia 
 Dodatkowo:
  • starty parmezan
  • natka pietruszki

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory wraz z sokiem. Wszystko razem przesmażyć przez około 5 minut. 
Dodać tuńczyka (odsączonego z sosu i rozdrobnionego) i wymieszać. 
Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami, dusić jeszcze przez chwilę. 
Do gorącego sosu wrzucić makaron i wymieszać.
Makaron podawać posypany parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. bardzo szybkie danie, które idealnie nadaje się na piątkowy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makaron, mogę jeść codziennie :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tuńczyka nie lubię, ale resztę bym wszamała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny przepis. Ja uwielbiam tuńczyka, zwłaszcza w paście, więc ten przepis jest jak najbardziej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń