sobota, 28 stycznia 2017

Serowe ciasteczka wiatraczki z konfiturą wiśniową


Na pewno znacie już ten przepis... kruche ciasteczka na twarogu... 
Te które ja upiekłam mają nadzienie z konfitury wiśniowej i kształt uroczych wiatraczków :-)
Samo ciasto nie zawiera dodatku cukru, jest on tylko w domowej konfiturze...tak więc można się nimi objadać bez opamiętania...;-)

Składniki:
(na około 40 ciasteczek)
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 200 g twarogu (ja użyłam takiego z wiaderka)
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • konfitura wiśniowa

Mąkę przesiać, dodać do niej pokrojone w kawałki zimne masło i twaróg-wyrobić.
Wbić jajko, wsypać szczyptę soli i ponownie wyrobić. Ciasto jest dość klejące więc można je delikatnie podsypać mąką.
Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć, na około 1 godzinę, do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować (na lekko podsypanej mąką stolnicy) na grubość około 3 mm. 
Z ciasta wykrawać niewielkie kwadraty, każdy z nich naciąć po przekątnej, zaczynając od brzegów, lecz nie przecinać kwadratu na środku. Na środek każdego kłaść po trochu konfitury. Zagiąć, do środka, co drugi  brzeg ciastka i przycisnąć do nadzienia-tak powstanie wiatraczek.
Ciasteczka ułożyć na, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze i piec przez 10 minut (do lekkiego zrumienienia) w temp. 225 stopni C.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Takie z twarogiem muszą byc przepyszne!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym zrobić, potwierdź prosze czy nie idzie tu żaden cukier , dzieki

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesłodkie wiatraczki :D z powidłami też byłyby świetne :D

    OdpowiedzUsuń