niedziela, 22 stycznia 2017

Tort czekoladowy z masą krówkową i bakaliami


Ten tort to wersja zimowa czekoladowego tortu z owocami lata (na który przepis znajdziecie tutaj). Zamiast frużeliny owocowej użyłam masy krówkowej, a zamiast truskawek, malin i borówek, orzechów i rodzynek. Całość udekorowałam polewą z gorzkiej czekolady i ...gotowe! 
Teraz także zimą możemy się cieszyć smakiem tego fantastycznego tortu:-)
Składniki i sposób przygotowania ciasta i kremu jest dokładnie taki sam jak tutaj.



Dodatkowo:
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1 garść. rodzynek 
  • kilka listków melisy
Polewa czekoladowa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g ml masła
Z upieczonego ciasta odciąć wyrośniętą górkę i drobno pokruszyć. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Na paterze ułożyć jeden z blatów ciasta, na nim rozsmarować połowę kremu, na kremie rozsmarować połowę (lekko podgrzanej) masy krówkowej, posypać połową orzechów. 
Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, masy krówkowej i posypać pokruszonym ciastem. Na wierzchu tortu rozsypać resztę orzechów i rodzynki.
Przygotować polewę: masło rozpuścić i zdjąć z ognia, wrzucić posiekaną czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i udekorować tort.
Smacznego!


3 komentarze: