wtorek, 31 stycznia 2017

Ziemniaczano-porowa zupa krem z pieczonym czosnkiem i grzankami


Gęsta, kremowa i sycąca zupa ziemniaczano-porowa z wyraźnym czosnkowym akcentem i chrupiącymi grzankami, doskonale rozgrzeje i zaspokoi głód po powrocie z pracy lub długiego zimowego spaceru...




Składniki:
  • 1 duży por
  • 100 g boczku wędzonego
  • 8 ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju+2 łyżki masła
Dodatkowo:
  • 2-3 kromki czerstwego pieczywa
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • garść posiekanej zielonej pietruszki

Główkę czosnku przeciąć, tuż przy nasadzie, umieścić w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą z oliwek. Piec przez około 8 minut w temp. 200 stopni C. Ostrożnie wyjąć i ostudzić.
Obrane ze skórki ziemniaki i białą część pora pokroić w plasterki. Cebulę i boczek pokroić w kostkę.
W garnku podgrzać masło z oliwą i podsmażyć na nich boczek z cebulą, upieczonym czosnkiem, porem i ziemniakami. Dodać tymianek i całość razem przesmażyć. 
Wlać bulion, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.
Po tym czasie zupę zblendować i przyprawić solą i pieprzem.
Grzanki: pokrojone, w małą kostkę, pieczywo podsmażyć do zrumienienia, na rozgrzanej oliwie.
Zupę podawać z grzankami i zieloną pietruszką.
Smacznego!
Przepis na zupę, po moich małych modyfikacjach, pochodzi ze stromy makecookingeasier, pl


2 komentarze:

  1. Wyrzucam z przepisu boczek i zupa ląduje jutro na stole ;)

    OdpowiedzUsuń