środa, 4 stycznia 2017

Zupa pomidorowa z soczewicą i papryką


Nie ma nic lepszego, na zimowy obiad, niż pyszna, gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa...dokładnie taka jak ta! :-)



Składniki:
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • sól, pieprz, 
  • po 1/2 łyżeczki: oregano, tymianku, słodkiej i ostrej papryki, 
  • 1 liść laurowy

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą.
Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej, pokrojoną w kostkę, cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmażyć. Wsypać soczewicę, dodać pomidory (razem z zalewą) oraz przyprawy (bez soli i pieprzu, je dodajemy na końcu, do smaku).
Gotować na małym ogniu, stopniowo dolewając bulion. Gotować przez około 25 minut-do czasu aż soczewica zmięknie. Następnie dodać paprykę i gotować jeszcze przez 10 minut. 
Garnek z zupą zestawić z ognia, wsypać suchą kaszę, przykryć i zostawić na kilka minut, by kasza napęczniała. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Przepis na zupę pochodzi z tego bloga.


5 komentarzy: