poniedziałek, 6 lutego 2017

Filety z kurczaka z marchewką i groszkiem


Delikatna pierś z kurczaka w kremowym sosie z dodatkiem marchewki i groszku... Podana z ugotowanym na sypko ryżem, to jedno z moich ulubionych dań obiadowych, które w smaku przypomina klasyczną potrawkę z kurczaka którą uwielbiam...:-)



Składniki:
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 200 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • masło klarowane
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Mięso umyć, oczyścić i podzielić na części.
Mrożone warzywa przelać wrzątkiem (muszą być całkowicie rozmrożone).
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć na nim mięso (przyprawione wcześniej solą, pieprzem i papryką). Zalać gorącym bulionem i zagotować.
Do mięsa wsypać groszek z marchewką i gotować bez przykrycia, przez około 10 minut.
W śmietance rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać na patelnię i całość zagotować. 
Posypać natką pietruszki. 
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com





6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na nowe podanie marchewki i groszku z kurczakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) Lubie takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie się mówi na to danie potrawka z kurczaka:) smak dzieciństwa! pyszności

    OdpowiedzUsuń